NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 10

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines सरल रेखाएँ, DOWNLOAD in PDF format to use it offline. Now UP Board is also following NCERT Books and Current CBSE Syllabus for intermediate students. All the solutions are done properly, if still any error or mistake, please inform us. We will try to correct all as soon as possible.




NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 10

Go Back to Class 11 Maths NCERT Solutions Main Page

Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines Solutions




Extra Questions on Straight Lines

  1. On shifting the origin to (p, q), the coordinates of point (2, –1) changes to (5, 2). Find p and q. [Answer: p = -3, q = – 3]
  2. Determine the equation of line through a point (–4, –3) and parallel to x-axis. [Answer: y + 3 = 0]
  3. If the image of the point (3, 8) in the line px + 3y – 7 = 0 is the point (–1, –4), then find the value of p. [Answer: p = 1]
  4. Find the distance of the point (3, 2) from the straight line whose slope is 5 and is passing through the point of intersection of lines x + 2y = 5 and x – 3y + 5 = 0. [Answer: 10/√26]
  5. The line 2x – 3y = 4 is the perpendicular bisector of the line segment AB. If coordinates of A are (–3, 1) find coordinates of B. [Answer: (1, -5)]




Questions for Practice
  1. If a vertex of a triangle is (1, 1) and the midpoints of two sides through this vertex are (–1, 2) and (3, 2). Then find the centroid of the triangle. [Answer: (1, 7/3)]
  2. The points (1, 3) and (5, 1) are two opposite vertices of a rectangle. The other two vertices lie on line y = 2x + c. Find c and remaining two vertices. [Answer: c = – 4, (2, 0), (4, 4)]
  3. If two sides of a square are along 5x – 12y + 26 = 0 and 5x – 12y – 65 = 0 then find its area. [Answer: 49 square units]
  4. In what ratio, the line joining (–1, 1) and (5, 7) is divided by the line x + y = 4? [Answer: 1:2]
  5. Find the equation of a line with slope –1 and whose perpendicular distance from the origin is equal to 5. [Answer: x + y + 5√2 = 0 and x + y – 5√2 = 0]



Important Questions with answers on Straight Lines
  1. If a vertex of a square is at (1, –1) and one of its side lie along the line 3x – 4y – 17 = 0 then find the area of the square. [Answer: 4 square units]
  2. Find the area of the triangle formed by the lines y = x, y = 2x, y = 3x + 4. [Answer: 4 square units]
  3. Find the coordinates of the orthocentre of a triangle whose vertices are (–1, 3) (2, –1) and (0, 0). [Orthocentre is the point of concurrency of three altitudes]. [Answer: (-4, -3)]
  4. What is the value of y so that line through (3, y) and (2, 7) is parallel to the line through (–1, 4) and (0, 6)? [Answer: y = 9]
  5. Find the equation of the lines which cut-off intercepts on the axes whose sum and product are 1 and –6 respectively. [Answer: 2x – 3y – 6 = 0 and – 3x + 2y – 6 = 0]



Try These
  1. Find the equation of a straight line which passes through the point of intersection of 3x + 4y – 1 = 0 and 2x – 5y + 7 = 0 and which is perpendicular to 4x – 2y + 7 = 0. [Answer: x + 2y = 1]
  2. If the image of the point (2, 1) in a line is (4, 3) then find the equation of line. [Answer: x + y – 5 = 0]

NIOS Board helps the students to pass 12th and 10th directly without doing 11th or 9th class. You can give one paper exam, two papers exam or exam for all subjects at a time.


Watch More Sports Videos on Power Sportz Watch TALKING TURKEY on POWER SPORTZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *