NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 Polynomials – बहुपद in Hindi Medium and English Medium or View in Video Format free solutions both in online format or in offline format (PDF). Download CBSE Apps based on updated NCERT Solutions for the session 2019-20.




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2

Updated and simplified form of solutions fit for academic years 2019-20 as per CBSE Curriculum for CBSE board, Gujrat Board, MP Board and UP Board (High School – 2019-20 onward) students using NCERT Books. Download (Exercise 2.2) here in PDF form or go for online to use given below.

Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 Solutions in English Medium

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 Polynomials in English is given below. If you find any difficulty to understand these solutions, please specify us without any hesitation. Class 10 Maths Chapter 2 Solutions are given at one place to download all at once. CLICK HERE for Hindi Medium or View in Video Format Solutions.

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 in English medium

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 in PDF form

10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 Sols in Video

NCERT Solutions for class 10 Maths Exercise 2.2 in video format with complete description.

Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 Solutions in Hindi Medium

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 Polynomials in Hindi is available here to use online. If you want to download NCERT Solutions, visit at Class 10 Maths Chapter 2 Solutions, given at one place to download all at once. Go back to English Medium or View in Video Format Solutions.



NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 in Hindi medium

Class 10 Maths Chapte 2 Exercise 2.2 in Hindi



Class 10 Maths Chapte 2 Exercise 2.2 in Hindi PDF

Class 10 Maths Chapte 2 Exercise 2.2 in Hindi questions answers

Visit to English Medium or Hindi Medium or Video Format Sols




Important Questions with Answers on Polynomials

  1. If one zero of the polynomial (a² + 9)x² + 13x + 6a is the reciprocal of the other, find the value of a. [Answer: a = 3]
  2. How many (i) maximum (ii) minimum number of zeroes can a quadratic polynomial have? [Answer: (i) 2, (ii) 0]
  3. What will be the number of real zeroes of the polynomial x² + 1? [Answer: 0]
  4. If α and β are zeroes of polynomial 6x² – 7x – 3, then form a quadratic polynomial where zeroes are 2α and 2β. [Answer: 3x² – 7x – 6]
  5. If α and 1/α are zeroes of 4x² – 17x + k – 4, find value of k. [Answer: k = 8]
  6. What will be the number of zeroes of the polynomials whose graphs are parallel to (i) y-axis (ii) x-axis. [Answer: (i) 1, (ii) 0]
  7. Divide 2x² + x – 20 by x + 3 and verify division algorithm.
  8. What will be number of zeroes of the polynomials whose graphs are either touching or intersecting the axis only at the points: (i) (–3, 0), (0, 2) & (3, 0) (ii) (0, 4), (0, 0) and (0, –4). [Answer: (i) 2, (ii) 1]
  9. If –3 is one of the zeroes of the polynomial (k– 1)x² + k x + 1, find the value of k. [Answer: 4/3]
  10. If α and β are the zeroes of the polynomial p(x) = x² + x + 1, find the value of α² + β². [Answer: -1]



Try These
  1. If the product of zeroes of ax² – 6x – 6 is 4, find the value of a. Hence find the sum of its zeroes. [Answer: a = -3/2, sum of zeroes = – 4]
  2. If α and β are zeroes of the polynomial x² – a(x + 1) – b such that (α + 1) (β + 1) = 0, find the value of b. [Answer: 1]
  3. It is given that 1 is one of the zeroes of the polynomial 7x – x³ – 6. Find its other zeroes. [Answer: -3, 2]
  4. If zeroes of x² – kx + 6 are in the ratio 3 : 2, find k. [Answer: -5, 5]
  5. If one zero of the quadratic polynomial (k² + k)x² + 68x + 6k is reciprocal of the other, find k. [Answer: 5]
Related Pages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *