NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Polynomials or बहुपद in Hindi Medium and English Medium or View in Video Format Online to use or download in PDF. Updated Class 10 Maths Solutions for CBSE Board, Gujrat board, Uttarakhand Board, MP Board and UP Board students following the NCERT Books for the academic session 2019-20 onward. Download (Exercise 2.4) here in PDF or go for online to use.




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4

Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Sols in English Medium

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Polynomials in English for online use. If you want to download, the link is given at the top of this page. Move to Class 10 Maths Chapter 2 to download all the exercises in PDF. CLICK HERE for Hindi Medium or View in Video Format Solutions.




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Polynomials

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 in English

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 for UP Board



Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions in English

Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions for UP Board High School

10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Sols in Video

NCERT Solutions for class 10 Maths Exercise 2.4 in video format with complete description.

Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Sols in Hindi Medium

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Polynomials in Hindi. You have option to study online or download and study offline. Move to Class 10 Maths Chapter 2 to take the solutions of all exercises. Go back to English Medium or View in Video Format Solutions.



Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions in Hindi Medium

Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions in Hindi for UP Board




Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions Hindi me

Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 all question-answers in Hindi

Visit to English Medium or Hindi Medium or Video Format Sols




Important Questions – Polynomials

  1. Sum and product of two zeroes of x^4 – 4x³ – 8x² + 36x – 9 are 0 and – 9 respectively. Find the sum and product of its other two zeroes. [Answer: 4, 1]
  2. Obtain zeroes of 4√3x²+5x – 2√3 and verify relation between its zeroes and coefficients. [Answer: -2/√3, √3/4]
  3. What must be subtracted from 8x^4 + 14x³ – 2x² + 7x – 8 so that the resulting polynomial is exactly divisible by 4x² + 3x – 2? [Answer: 14x – 10]
  4. Find all zeroes of the polynomial 2x³ + x² – 6x – 3 if two of its zeroes are 3 and – 3. [Answer: √3, -√3, – 1/2]
  5. If √2 is a zero of (6x³ + √2x² –10x – 4√2), find its other zeroes. [Answer: -√2/2, -2√2/3]



Questions for Practice
  1. On dividing the polynomial x³ – 5x² + 6x – 4 by a polynomial g(x), quotient and remainder are (x –3) and (– 3x + 5) respectively. Find g(x). [Answer: x² – 2x + 3]
  2. What must be added to 4x^4 + 2x³ – 2x² + x – 1 so that the resulting polynomial is divisible by x² – 2x – 3? [Answer: 61x – 65]
  3. If sum and product of two zeroes of the polynomial x³ + x² – 3x – 3 are 0 and 3 respectively, find all zeroes of the polynomial. [Answer: √3, -√3, -1]
  4. If -1/2 is a zero of the polynomial 2x³ + x² – 6x – 3, find the sum and product of its other two zeroes. [Answer: 0, 3]
  5. If α and β are zeroes of y² + 5y + m, find the value of m such that (α + β)² –αβ = 24. [Answer: 1]



Try These
  • Obtain all zeroes of the polynomial 2x^4 – 2x³ – 7x² + 3x + 6 if two factors of this polynomial are (x ± √3/2). [Answer: 2, -1, ±√3/2]
  • One zero of x³ – 12x² + 47x – 60 is 3 and the remaining two zeroes are the number of trees planted by two students. Find the total number of trees planted by both students. [Answer: 9]
Related Pages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *