NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction Page 168 or Page 171 or Page 176 or Page 184 or Exercises in English Medium or पेज 185 or पेज 188 or पेज 194 or पेज 203 or अभ्यास के प्रश्न उत्तर in हिंदी माध्यम to view online or download free in PDF form.


NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10

NCERT solutions for class 10 other subjects are also in PDF as well as online to use.

Go back to Class 10 Science Solutions Main page

English Medium




Hindi Medium

Go back to Class 10 Science Solutions Main page

10 Science Chapter 10 Page 168 Answers





NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Intext questions on page 168 are given below. For other questions, please visit to Page 171 or Page 176 or Page 184 or Exercises or go for हिंदी माध्यम Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Intext questions on page 168

10 Science Chapter 10 Page 171 Answers




10 Science Chapter 10 page 171 are given below. For other questions, please visit to Page 168 or Page 176 or Page 184 or Exercises or go for हिंदी माध्यम Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

10 Science Chapter 10 page 171

10 Science Chapter 10 Page 176 Answers




NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 page 176 answers are given below. For other questions, please visit to Page 168 or Page 171 or Page 184 or Exercises or go for हिंदी माध्यम Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 page 176 answers
10 science page 176 ans




chpater 10 class 10 science
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 page 176 answers in pdf form

10 Science Chapter 10 Page 184 Answers




Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction Intext questions on page 184 are given below. For other questions, please visit to Page 168 or Page 171 or Page 176 or Exercises or go for हिंदी माध्यम Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction Intext questions on page 184
Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction Intext questions on page 184 in english medium

10 Science Chapter 10 Exercises Answers




NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction Exercises answers are given below. For other questions, please visit to Page 168 or Page 171 or Page 176 or Page 184 or go for हिंदी माध्यम Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction Exercises answers
class 10 science chapter 10




class 10 science chapter 10 all questions answers
class 10 science chapter 10 english medium



class 10 science chapter 10 in pdf form
class 10 science chapter 10 download guide free




class 10 science chapter 10 for up board high school
class 10 science chapter 10 for mp board



class 10 science chapter 10 free download in pdf guide

10 विज्ञान पाठ 10 पेज 185 के उत्तर





NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction Intext questions on page 185 are given below. For other questions, please visit to  पेज 188 or पेज 194 or पेज 203 or अभ्यास के प्रश्न उत्तर or go for English Medium Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction Intext questions on page 185

10 विज्ञान पाठ 10 पेज 188 के उत्तर




10 Science Chapter 10 page 188 answers are given below. For other questions, please visit to  पेज 185 or पेज 194 or पेज 203 or अभ्यास के प्रश्न उत्तर or go for English Medium Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

10 Science Chapter 10 page 188 answers

10 विज्ञान पाठ 10 पेज 194 के उत्तर





Class 10 Science Chapter 10 Intext questions on page 194 are given below. For other questions, please visit to  पेज 185 or पेज 188 or पेज 203 or अभ्यास के प्रश्न उत्तर or go for English Medium Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

Class 10 Science Chapter 10 Intext questions on page 194
Class 10 Science Chapter 10 Intext questions on page 194 in PDF

10 विज्ञान पाठ 10 पेज 203 के उत्तर




NCERT Solutions for Class 10 Light – Reflection and Refraction Intext questions on page 203 are given below. For other questions, please visit to  पेज 185 or पेज 188 or पेज 194 or अभ्यास के प्रश्न उत्तर or go for English Medium Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

NCERT Solutions for Class 10 Light – Reflection and Refraction Intext questions on page 203

10 विज्ञान पाठ 10 अभ्यास के प्रश्न उत्तर





NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction अभ्यास के प्रश्न उत्तर are given below. For other questions, please visit to  पेज 185 or पेज 188 or पेज 194 or पेज 203 or go for English Medium Solutions. Visit Class 10 Science  main page or Top of the page.

NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction अभ्यास के प्रश्न उत्तर




NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 Light – Reflection and Refraction in hindi medium
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 all answers in hindi




NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 notes in hindi
NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 10 guide free

Visit Class 10 Science  main page or Top of the page



Important Questions from Light – Reflection and Refraction

Class 10 Science – Physics

Question 1:
Give three points of difference between real and virtual images.
Answer 1:
Real Image:
(i) Here the rays actually meet at the image point.
(ii) It can be taken on a screen.
(iii) It is always inverted
Virtual Image:
(i) Here the rays appear to diverge from the image point.
(ii) It cannot be taken on a screen.
(iii) It is always erect.

Question 2:
Distinguish between a concave and convex lens.
Answer 2:
Convex lens
(a) It is thicker at the centre than at the edges.
(b) It converges a parallel beam of light on refraction through it.
(c) It has a real focus.
Concave lens:
(a) It is thinner at the centre than at the edges.
(b) It diverges a parallel beam of light on refraction through it.
(c) It has a virtual focus.




Question 3:
List four properties of the image formed by a plane mirror.
Answer 3:
Properties of images formed by a plane mirrors:
(i) The image formed by a plane mirror is virtual and erect.
(ii) It is of the same size as the object.
(iii) The image is formed as far behind the mirror as the object is in front of it i.e., u = v.
(iv)It is laterally inverted i.e., image is inverted sideways with respect to the object.

Question 4:
List the four properties of the image formed by a convex mirror.
Answer 4:
Properties of the image formed by a convex mirror:
(i) This image is always virtual and erect.
(ii) The image is highly diminished or point sized.
(iii) It is always formed between F and P.
(iv) As the object is moved towards the pole of convex mirror, image also moves towards its pole and gradually increases size till its size becomes almost equal to that of the object.


More Questions for Exams

Question 1:
Define the principal focus of a concave mirror. Calculate the focal length of the mirror of radius of curvature of 20 cm.
Answer 1:
The principal focus of concave mirror is a point on its principal axis at which a beam of light parallel to the principal axis actually converges after reflection from the mirror.
Focal length = R/2 = 20/2 = 10 cm.

Question 2:
State the type of mirror preferred as (i) rear view mirror in vehicles, (ii) shaving mirror. Justify your answer giving two reason in each case.
Answer 2:
(i) A convex mirror is preferred as a rear-view mirror because
(a) It always forms an erect, virtual and diminished image of an object placed anywhere in front of it.
(b) It has wider field of view.
(ii) A concave mirror is preferred as a shaving mirror because when it is held closer to the face, it form:
(a) an enlarged image of the face
(b) an erect image of the face



Question 3:
State the laws of refraction of light.
Answer 3:
Laws of refraction of light: The refraction of light obeys the following two laws:
First law: The incident ray, the refracted ray and normal to the surface of separation at the point of incidence, all lie in the same plane.
Second law: The ratio of the sine of the angle of incidence and the sine of the angle of refraction is constant for a given pair of media. Mathematically,
[sin i] / [sin r] = n (a constant).
The ratio n2 is called refractive index of the second medium with respect to the first medium. The second law of refraction is also called Snell’s law of refraction.

Question 4:
What is meant by refraction of light?
Answer 4:
Refraction of light: The phenomenon of bending of light from its straight line path as it passes obliquely from one transparent medium to another is called refraction of light.
The path of the ray of light in the first medium is called incident ray.
The path of the ray of light in the second medium is called refracted ray.
The angle between the incident ray and the normal at the surface of separation is called angle of incidence (i).
The angle between the refracted ray and the normal at the surface of separation is called angle of refraction (r).


Watch More Sports Videos on Power Sportz Watch TALKING TURKEY on POWER SPORTZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *