NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16

DOWNLOAD FREE NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability प्रायिकता Exercise 16.1 or Exercise 16.2 or Exercise 16.3 or Miscellaneous Exercises in English Medium to study online or in PDF form.


NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16

Go Back to Class 11 Maths Main Page

Class 11 Maths Chapter 16 Probability Solutions

If you want to do class 12th without doing 11th class, go for NIOS Online Admission. Students studying in inter college, should also see Link Study Material Issued by CBSE.




11 Maths Chapter 16 Exercise 16.1 Sols

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability Exercise 16.1 is given below. For other questions, please visit to Exercise 16.2 or Exercise 16.3 or Miscellaneous Exercises Solutions. Visit to Class 11 Maths main page or go to Top of the page.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability Exercise 16.1
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability Exercise 16.1 in pdf form free download




NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability Exercise 16.1 for inter mediate up board
11 maths ex. 16.1 sols

11 Maths Chapter 16 Exercise 16.2 Sols




11 Maths Chapter 16 Probability Exercise 16.2 Solutions are given below. For other questions, please visit to Exercise 16.1 or Exercise 16.3 or Miscellaneous Exercises Solutions. Visit to Class 11 Maths main page or go to Top of the page.

11 Maths Chapter 16 Probability Exercise 16.2 Solutions
11 maths ex. 16.2 in english




11 maths exercise 16.2 in pdf form
download 11 maths ex. 16.2 all questions guide free

11 Maths Chapter 16 Exercise 16.3 Sols




Class 11 Maths Chapter 16 Exercise 16.3 sols are given below. For other questions, please visit to Exercise 16.1 or Exercise 16.2 or Miscellaneous Exercises Solutions. Visit to Class 11 Maths main page or go to Top of the page.

Class 11 Maths Chapter 16 Exercise 16.3 sols
11 maths exercise 16.3




11 maths exercise 16.3 solutions for up board
11 maths exercise 16.3 for mp board solutions




11 maths exercise 16.3 all answers guide free
11 maths exercise 16.3 download in pdf




11 maths exercise 16.3 for intermediate up board
11 maths exercise 16.3 for gujrat board solutions

11 Maths Chapter 16 Miscellaneous Exercise Sols




NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability Miscellaneous exercises are given below. For other questions, please visit to Exercise 16.1 or Exercise 16.2 or Exercise 16.3 Solutions. Visit to Class 11 Maths main page or go to Top of the page.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability Miscellaneous exercises
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability Miscellaneous exercises in pdf form free




11 maths miscellaneous ex. 16
mis. 16 class 11 maths

Visit to Class 11 Maths main page or Top of the page



Important Extra Questions on Probability

  1. A coin is tossed. If it shows head, we draw a ball from a bag consisting of 2 red and 3 black balls. If it shows tail, coin is tossed again. [Answer: {HR1, HR2, HB1, HB2, HB3, TH, TT}]
  2. Two balls are drawn at random in succession without replacement from a box containing 1 red and 3 identical white balls. [Answer: {RW, WR, WW}]
  3. A coin is tossed n times. Find the number of element in its sample space. [Answer: 2^n]
  4. One number is chosen at random from the numbers 1 to 21. What is the probability that it is prime? [Answer: 8/21]
  5. What is the probability that a given two-digit number is divisible by 15? [Answer: 1/15]



Questions for Practice
  1. A game has 18 triangular block out of which 8 are blue and rest are red, and 19 square blocks out of which 7 are blue and rest are yellow. On piece is lost. Find the probability that it was a square of blue colour. [Answer: 1/4]
  2. In a leap year find the probability of
    • (i) 53 Mondays and 53 Tuesdays
    • (ii) 53 Mondays and 53 Wednesday
    • (iii) 53 Mondays or 53 Tuesdays. [Answer: (i) 1/7, (ii) 0, (iii) 3/7]
  3. In a non-leap year, find the probability of
    • (i) 53 Mondays and 53 Tuesdays.
    • (ii) 53 Mondays or 53 Tuesdays. [Answer: (i) 0, (ii) 2/7]
  4. Two card are drawn at random from a deck of 52 playing cards. Find the probability of drawing two kings. [Answer: 1/221]
  5. Find the probability that in a random arrangement of the letters of the word UNIVERSITY two I’s come together. [Answer: 1/5]



Try These
  1. Out of 8 points in a plane 5 are collinear. Find the probability that 3 points selected at random form a triangle. [Answer: 23/28]
  2. Find the probability of at most two tails or at least two heads in a toss of three coins. [Answer: 7/8]


Watch More Sports Videos on Power Sportz Watch TALKING TURKEY on POWER SPORTZ

1 thought on “NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 16”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *