NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 15

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena (अध्याय 15: कुछ प्राकृतिक परिघटनाएँ) to Study online or View in Video Format or download free in PDF form for 2020-21 CBSE Exams updated according to new CBSE Syllabus.

NCERT Solutions as well as Offline Apps 2020-2021 are based on latest NCERT Books 2020-21. Download solutions of class 8 all other subjects also.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 15

Class:8
Subject:Science
Chapter 15:Some Natural Phenomena

Class 8 Science Chapter 15 Answers

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena is given below in updated form for session 2020-21. Video Format solutions of all chapters are also available. Download 8 Science App for offline use free of cost.

Class 8 Science Chapter 15 Important Questions for Practice

List three states in India where earthquakes are more likely to strike.

Three states in India are Gujrat, Rajasthan and Himachal Pradesh.
In India, the areas most threatened are Kashmir, Western and Central Himalayas, the whole of North-East, Rann of Kutch, Rajasthan and the Indo – Gangetic Plane. Some areas of South India also fall in the danger zone.

Suggest three measures to protect ourselves from lightning.

Safety Measures during Lightning:
Open space is dangerous. Take cover under a building.
Thunder storm is an indication to rush for safer place.
Once thundering stops, move out to an open place.

Explain why a charged body loses its charge if we touch it with our hand.

Human body is a good conductor of electricity. A charged body loses its charge when we touch it with hand because the charges get transferred through our body to earth. This process of transferring of charges from charged body to earth is known as earthing.

Sometime, a crackling sound is heard while taking off sweater during winters. Explain.

Normally, Sweater is made of wool and the other inner clothes like shirts are made up of cotton and synthetic fibres. Due to friction among these, static charge gets accumulated on the sweater. While taking off sweater, an electric discharge occurs between sweater and the body which results in forming of sparks and crackling sound.

Class 8 Science Chapter 15 MCQ with Answers

1. An electroscope is a device which is used to find if an object is
(a) charged
(b) magnetic
(c) free of cracks
(d) hot
2. Consider the list of terms given below
(i) Tsunami (ii) Landslide (iii) Floods (iv) Lightning
Earthquakes can cause
(a) (i), (ii) & (iii)
(b) (ii) & (iv)
(c) (ii), (iii) & (iv)
(d) (iii) & (iv)
3. Electric current is to be passed from one body to another. For this purpose the two bodies must be joined by
(a) cotton thread
(b) plastic string
(c) copper wire
(d) rubber band
4. Two charged objects are brought close to each other. Choose the most appropriate statement from the following options:
(a) they may attract
(b) they may repel
(c) they may attract or repel depending on the type of charges they carry
(d) there will be no effect
5. The outermost layer of earth is called
(a) mantle
(b) outer core
(c) crust
(d) inner core
6. Which of the following is not likely to cause Tsunami?
(a) A major nuclear explosion under sea
(b) Earthquake
(c) Volcanic eruption
(d) Lightning
7. Consider the list of terms given below:
(i) Seismic Zone (iii) Mantle (ii) Fault Zone (iv) Inner Core
The boundaries of the earth’s plate are known as
(a) (i) & (ii)
(b) (i) & (iii)
(c) (iii) & (iv)
(d) (ii), (iii) & (iv)
8. Major earthquakes are less likely to occur in
(a) North East India
(b) Rajasthan
(c) Rann of Kutch
(d) Orissa
9. The movement of the earth’s plates causes
(a) cyclones
(b) lightning
(c) earthquakes
(d) thunderstorms
10. The earth’s plate responsible for causing earthquakes is
(a) the crust of the earth
(b) the mantle of the earth
(c) the inner core of the earth
(d) the outer core of the earth

Answers of Important Questions (MCQ)

1 (a)
2 (a)
3 (c)
4 (c)
5 (c)
6 (d)
7 (a)
8 (d)
9 (c)
10 (a).

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 15 Some natural phenomena
NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 15 in PDF
8th science chapter 15 answers