NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 17

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline in English Medium or अध्याय 17 वन: हमारी जीवन रेखा in हिंदी मीडियम free to View online or download in PDF form updated for new academic session 2020-21.

Video Format Solutions are also given explaining all the key words of chapter and the solutions of questions given at the end of chapter. Download NCERT Textbook Solutions for other subjects for the session 2020–21. Visit to Discussion Forum to Ask Your Queries and reply to others questions.



NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 17

Class:7
Subject:Science – विज्ञान
Chapter 17:Forests: Our Lifeline

Class 7 Science Chapter 17 Answers

CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline in English and Hindi Medium are given below to use online or download in PDF form free. Download NCERT Solutions Offline Apps 2020-21 for academic session 2020-2021 based on latest and updated NCERT Books.




Important Questions for Practice

1. Which of the products is not obtained from a forest?
(a) Honey
(b) Catechu
(c) Gum
(d) Ginger
2. Which of the following serve as green lungs?
(a) Green pigment of the plants
(b) Forests
(c) Kitchen gardens
(d) Green house gases
3. Which of the following is not the name of a tree?
(a) Teak
(b) Sal
(c) Porcupine
(d) Kachnar
4. Forests are not responsible for
(a) providing medicinal plants.
(b) maintaining the flow of water into the streams.
(c) creating flood conditions.
(d) absorbing rainwater and maintaining water table.
5. Boojho visited a forest near his town with his classmates and his teacher. As they were entering the forest, their class teacher told them not to make noise in the forest as noise could disturb the
(a) birds
(b) animals
(c) both birds and animals
(d) plants
6. Which of the following has the strongest stem?
(a) A tree
(b) A creeper
(c) A climber
(d) A bush
7. Pick the option which gives the names of a tree and an animal, respectively from the following.
(a) semal, hornbill
(b) sal, khair
(c) chinkara, blue bull
(d) neem, palash
8. Which of the following is not prepared from the wood obtained
from forest?
(a) Paper
(b) Thermocol
(c) Matchsticks
(d) Plywood
9. The branchy part of a tree above the stem is known as
(a) crown
(b) canopy
(c) sapling
(d) humus
10. Which among the following forest animals is the smallest?
(a) Fox
(b) Boar
(c) Bison
(d) Porcupine




Answers of Important Questions (MCQ)

1 (d)
2 (b)
3 (c)
4 (c)
5 (c)
6 (a)
7 (a)
8 (b)
9 (a)
10 (d).



Important NCERT Questions Class 7 Science Chapter 17

Explain how animals dwelling in the forest help it grow and regenerate.
Various types of animals (herbivores, carnivores, omnivores) live in forests and contribute to food chain. Following activities show how animals help forest grow and regenerate.
Animals help in dispersal of seeds from one part of the forest to other part.
Animal’s excreta and their dead bodies when decomposed into soil act as manure for the plants.
Microorganisms convert dead plants and leaves into humus which is rich in nutrients. Humus in soil provide necessary minerals for plant growth.
समझाइए कि वन, बाढ़ की रोकथाम किस प्रकार करते हैं?
वन वर्षा जल के प्राकृतिक अवशोषक के रूप में कार्य करता है। जब बारिश का पानी पेड़ों और पौधों की पत्तियों पर गिरता है, तो यह सीधे जमीन पर नहीं गिरता है। यह धीरे-धीरे वन भूमि पर पहुँचता है और अवशोषित कर लिया जाता है। इस प्रकार वन न केवल जल को अवशोषित करते हैं बल्कि मिट्टी की कटाई एवं बाढ़ को भी रोकते हैं।
What are decomposers? Name any two of them. What do they do in the forest?
The micro-organisms which convert the dead plants and animals to humus are known as decomposers.
Examples: Fungi and Bacteria.
Decomposers recycle and convert the dead matter into humus which mixes with forest soil and provide necessary nutrients to plants. Thus decomposers help in maintaining the necessary nutrient balance in the soil.
Explain the role of forest in maintaining the balance between oxygen and carbon dioxide in the atmosphere.
Forests play an important role in maintaining the balance between oxygen and carbon dioxide in the atmosphere. Forest works like a self-sustaining system. Whatever is produced in the forest is utilized by different components of the forest. Animals during respiration take in oxygen and release carbon dioxide. Plants take in carbon dioxide and release oxygen through the process of photosynthesis. Even the waste is converted into beneficial substances in a forest. Due to this, there is no waste in a forest.
समझाइए कि वनों में कुछ भी व्यर्थ क्यों नहीं होता है?
वन उत्कृष्ट, परिपूर्ण और प्राकृतिक पुनर्जनन कारखाने हैं। सभी जानवर, चाहे शाकाहारी हों या मांसाहारी, अंततः भोजन के लिए पौधों पर निर्भर होते हैं। शाकाहारी पौधे और उनके उत्पाद खाते हैं। मांसाहारी शाकाहारी जानवरों को खाते हैं। जानवरों और पौधों के मृत अवशेष सूक्ष्म जीवों द्वारा उपयोग किए जाते हैं और विघटित हो जाते हैं। जंगल में जो कुछ भी उत्पन्न होता है उसका उपयोग अंततः जंगल के विभिन्न घटकों द्वारा किया जाता है। वन खाद्य श्रृंखलाओं का एक जाल बनाए रखते हैं और लगभग सभी पदार्थों का उपयोग या नवीनीकरण होता रहता है। इसलिए एक जंगल में कुछ भी बेकार नहीं जाता है।
ऐसे पाँच उत्पादों के नाम बताइए, जिन्हें हम वनों से प्राप्त करते हैं?
ऐसे पाँच उत्पादों के नाम, जिन्हें हम वनों से प्राप्त करते हैं:
फल और सब्जियां
लकड़ी
तारपीन, लेटेक्स (रबर का कच्चा उत्पाद)
मसाले, राल, गोंद
दवाएँ एवं जड़ी बूटियाँ
Fill in the blank: The insects, butterflies, honeybees and birds help flowering plants in _____________.
The insects, butterflies, honeybees and birds help flowering plants in pollination.
Why should we worry about the conditions and issues related to forests far from us?
Forests are very important resources. We should be careful and concerned about the issues related to forest due to following reasons:
If there are no forests, there would be more floods and more soil erosion.
Forests affect the global environment in a great way. For example; reduced forest cover in a particular area leads to global warming which affects the whole earth.
Forests are the dwelling of many animals. Deforestation will endanger our life and environment.
In the absence of trees and plants, the animals will not get food and shelter.
Forests provide us large number of useful products including wood, fruits and medicines. These products would not be available in the absence of trees and plants.
रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए: वन परिशुद्ध करते हैं ___________और ___________ को।
वन परिशुद्ध करते हैं हवा और पानी को।
समझाइए की वनों में विभिन्न प्रकार के जंतुओं और पादपों के होने की आवश्यकता क्यों है?
जंगलों में रहने वाले जानवरों और पौधों की विविधता एक समृद्ध जैव विविधता का निर्माण करती है। जंगल की प्रणाली में विभिन्न जानवर और पौधे अलग-अलग भूमिका निभाते हैं। उदाहरण के लिए, हरे पौधों को खाने और मांसाहारियों को भोजन देने के लिए शाकाहारी जानवरों की आवश्यकता होती है। इसी तरह मांसाहारियों को भोजन और उनकी आबादी की जांच करने अन्य मांसाहारी जानवरों की जरूरत होती है। यह जैव विविधता जंगलों को अधिक उत्पादक, स्थिर और लचीला बनाती है।
यदि घास नहीं होती, तो सभी शाकाहारी जीव मर जाते। यदि मांसाहारी नहीं होते, तो सभी शाकाहारी पौधे खा जाते और भोजन की कमी हो जाती। यदि कोई अपघटक नहीं हैं, तो पौधों और जानवरों के मृत अवशेष पर्यावरण को प्रदूषित करेंगे। ऐसी जैव विविधता के कारण ही प्रकृति में संतुलन बना रहता है।

CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline
CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 17 in pdf
7 Science chapter 17 answers
7 Science अध्याय 17: वन: हमारी जीवन रेखा in हिंदी मीडियम
class 7 Science chapter 17 Answers
Chapter 17 Questions answers class 7 science
7th science answers ch. 17