NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master! and the poem 2 The Kite in Hindi Medium (Hindi Translation) Summary in Hindi and English in PDF format free to download. NCERT Solutions are updated on the basis of NCERT Books 2022-23. NCERT Solutions for other subjects are also updated for new session 2022-2023. Ask Your questions and answer the questions of your classmates through our Discussion Forum.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2

Class:6
Subject:English – Honeysuckle
Chapter 2:How the Dog Found Himself a New Master!

6 English Chapter 2 Question – Answers

Question-Answers, working with the text, speaking, writing, working with the language, etc. of Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master! and question answers of poem. All answers are done properly based on new CBSE Syllabus and following the latest NCERT Books. Visit to discussion forum to ask your doubts and share your knowledge with others.

Word Meaning and Question Answers Passage 1

He thought it over and decided that the best thing for him to do was to become the servant of one who was stronger than anyone on earth, and he set out to find such a master.

WordMeaning
DecidedDefinite, clear, absolute
BestHighest, most good
StrongerPhysically powerful, solid, firm, mighty
MasterLord, ruler, teacher, owner of a slave or animal

Important Questions based on paragraph:

    • Question 1: According dog’s thought what is the best thing for him?
      Answer: Dog thought and decided the best thing for him to do was to become the servant of one who was stronger than anyone on the earth and set out to find such a matter.
    • Question 2: Who was the first master of the dog?
      Answer: A big wolf was the first master of the dog.

Word Meaning and Question Answers Passage 2

He walked and he walked and he met a kinsman of his, a big wolf who was as strong as he was fierce.
“Where are you going, Dog?” the Wolf asked.
“I am looking for someone to take up service with. Would you like to be my master, Wolf?”
“I don’t see why not!” the Wolf said,
and this agreed upon, the two of them went on together.

WordMeaning
ServicePerform services for, help, make fit for service
AgreedConsent, concur
TogetherCooperatively, simultaneously

Important Questions based on paragraph:

Question 3: What was frightened wolf?
Answer: There was a Bear who frightened wolf.

Word Meaning and Question Answers Passage 3

They walked and they walked, and all of a sudden the Wolf lifted his nose, sniffed, darted quickly off the path and into the bushes and crept deeper into the forest. The Dog was much surprised.
“What’s come over you, master?” he asked.
“What has frightened you so?”
“Can’t you see? There’s a Bear out there, and he might eat up both of us — you and me.”

WordMeaning
SuddenAbrupt, unexpected
SniffedSmell
DartedSpring forward, hurl, throw, run about
CreptCrawl, climb, sneak
SurprisedStartled, astonished
FrightenedScared, terrified

Important Questions based on paragraph:

Question 4:who was the second mater of dog?
Answer: Bear was the second master of the dog.

Word Meaning and Question Answers Passage 4

Seeing that the Bear was stronger than the Wolf, the Dog decided to take up service with him, and he left the Wolf and asked the Bear to be his master. The Bear agreed to this readily and said, “Let us go and find a herd of cows. I’ll kill a cow and then we can both eat our fill.”

WordMeaning
DecidedResolve
AgreeConsent, concur
HerdFlock, drove, pack, crowd, mob

Important Questions based on paragraph:

    • Question 5: Why cows mooing loudly and running in panic?
      Answer: Cows mooing loudly running in panic due to the presence of Lion.
    • Question 6. What was the reaction of Bear?
      Answer: When bear saw Lion from behind the tree, then he too ran hastily deeper into the forest.

Word Meaning and Question Answers Passage 5

They walked on and soon saw a herd of cows, but just as they were about to come up to it they were stopped by a terrible noise. The cows were mooing loudly and running in a panic in all directions.
The Bear looked out from behind a tree, and then he too ran hastily deeper into the forest.

WordMeaning
TerribleAwful, horrible
NoiseLoud sound
MooingMake the sound a cow makes
PanicOverpowering fright, alarm, confusion
HastilyQuickly, hurriedly

Important Questions based on paragraph:

Question 7: What is Bear said to the dog about Lion?
Answer: Bear said to the dog it is the lion who rules the forest in these parts. He is the strongest beast on the earth.

Word Meaning and Question Answers Passage 6

“Now, why did I have to come here!” said he to the Dog. “It is the Lion who rules the forest in these parts.” “The Lion? Who’s he?” “Don’t you know? He is the strongest beast on earth!” “Well, then, I’ll say goodbye to you, Bear. I want a master who is stronger than anyone on earth!”

WordMeaning
RulesGovern, control, determine, decide
BeastAnimal
GoodbyeFarewell, See you later

Important Questions based on paragraph:

Question 8: Why dog left the Bear’s service?
Answer: The dog left bear because lion was stronger than bear.

Word Meaning and Question Answers Passage 7

And off the Dog went to ask the Lion to be his master. The Lion agreed to it, and the Dog stayed with him and served him for a long, long time. It was a good life, and he had nothing to complain of, for there was no stronger beast in the forest than the Lion, and no one dared touch the Dog or offend him in any way.

WordMeaning
StayRemaining in one place, help
ComplainFind fault, express displeasure
DaredVenture, challenge someone
OffendInsult, hurt

Important Questions based on paragraph:

    • Question 9: Why dog be surprised on Lion’s activity?
      Answer: dog was surprised when he saw the lion was scared and want to runaway.
    • Question 10: Why dog say goodbye to Lion?
      Answer: Dog say goodbye to lion because he feels there was some-one who is stronger than lion.

Word Meaning and Question Answers Passage 8

But one day the two of them were walking side by side along a path that ran amid bare cliffs when all of a sudden the Lion stopped. He gave a great roar and struck the ground angrily with his paw with such force that a hole formed there. Then he began to back away very quietly. “What is it, Master, is anything wrong?” asked the Dog, surprised. “I smell a man coming this way,” the Lion said. “We’d better run for it or we’ll be in trouble.” “Oh, well, then I’ll say goodbye to you, Lion. I want a master who is stronger than anyone on earth!”

WordMeaning
AmidIn the middle of, surrounded by
BareUncover, expose; strip naked
Cliffs Bluff, headland, very steep rocky hill
SuddenAbrupt, unexpected
RoarDeep loud cry or sound
StruckHit, attack
Trouble Problem, misfortune

Important Questions based on paragraph:

Question 11: Who was the final master of dog?
Answer: Man was the final master of the dog and he stayed with him and served him faithfully.

Passages for Comprehension

I – Passage for comprehension
Read the following passages carefully and answers the questions given below:
DOGS were once their own masters and lived the way wolves do, in freedom, until a dog was born who was ill pleased with this way of life. He was sick and tired of wandering about by himself looking for food and being frightened of those who were stronger than he.
He thought it over and decided that the best thing for him to do was to become the servant of one who was stronger than anyone on earth, and he set out to find such a master.
Questions:
1. What did the dog decide?
2. Name the lesson.
3. Use the phrase set out in a sentence of your own.
II – Passage for comprehension
Read the following passages carefully and answers the questions given below:
They walked on and soon saw a herd of cows, but just as they were about to come up to it they were stopped by a terrible noise. The cows were mooing loudly and running in a panic in all directions.
The Bear looked out from behind a tree, and then he too ran hastily deeper into the forest.
Questions:
1. Who does ‘They’ refer to?
2. Who was the Dog’s new master?
3. Pick out a word from the above passage that means ‘swiftly’.
III – Passage for comprehension
Read the following passages carefully and answers the questions given below:
“Oh, well, then I’ll say goodbye to you, Lion. I want a master who is stronger than anyone on earth!”
And off the Dog went to join the man and he stayed with him and served him faithfully. This happened long, long ago, but to this day the dog is man’s most loyal servant and knows no other master.
Questions:
1. Who said goodbye to whom? Why?
2. Who was the master of Dogs, finally?
3. Name the lesson.

Suggested Answers of Passages

Answers: Passage I
1. The dog decided to find their master and become the servant of one who was stronger than anyone on the Earth.
2. The name of the lesson is “How the Dog Found Himself a New Master”.
3. We set out for the movie, quite in time.
Answers: Passage II
1. ‘They’ refers to the Dog and the Bear.
2. The Dog had accepted the Bear as his new master.
3. Hastily.
Answers: Passage III
1. Dogs said goodbye to Lion because Lion was not the strongest creature on Earth.
2. Finally, Dogs accepted man as their master.
3. The name of the lesson is “How the Dog Found Himself a New Master”.

Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 – Important Questions

Why did the dog feel the need for a master?

The dog usually get tired and sick when he went for food searching alone. Moreover he did not feel safe. So, he decided to have a master.

Who did he first choose as his master? Why did he leave that master?

The dog first chose a wolf as his master. But he found the wolf afraid of the bear. So, he left the company of the wolf.

Who did he choose next?

After wolf, dog decided to choose a bear as his master. Because he was stronger than wolf.

Why did he serve the Lion for a long time?

The dog served the lion for a long time because he had no complaint against him. He felt safe and secure with the lion. No other wild animal dared to displease or hurt him.

Who did he finally choose as his master and why?

The dog finally chose man as his master. Because man is the most powerful creature among all. Even lion was afraid of man.

Do you think the dog did wrong by betraying all the previous masters in the story unit 2 chapter 1 from class6th Honeysuckle?

I think the dog did not betray the previous masters by leaving them because he planned from starting that he want a master from whom everyone is afraid.

What do you think the reasons were due to which the dog made his mind to be a servant in the story unit 2 chapter 1 from class 6th Honeysuckle rather than being free?

I think the dog was bored and also tired of being afraid of the other animals. Which made him change his mind to become a servant of a strong master.

Do you think the language was easy to understand in this storied unit 2 chapter 1 from class 6th honeysuckle?

The language is easy and straight and the story is easy to understand.

What do you think the dog got when he became the servant to humans as per the story in unit 2 chapter 1 from class 6th Honeysuckle?

I think the dog got a strong master from whom everyone is afraid of and then also he got a master who feeds him and plays with him.

What do you think the poet and his emotions in the poem unit 2 chapter 2 from class 6ht Honeysuckle about the kite?

I think the poet shared his emotions about his childhood when he used to fly kites with all the excitement. He wrote the poem with all the beautiful words to make the poem more beautiful to read.

How do you think the poem unit 2 chapter 2 from class 6th Honeysuckle is easy to memorize?

I think the poem is beautiful and if given enough time the person could easily be able to memorize it.

Do you think that there could be another way to express such notions about the kite flying like in the poem unit 2 chapter 2 from class 6th honeysuckle?

The poet expressed his emotions in the poem when he used to fly kites. He could also write a story about it with the same intensity of emotions and express it.

Do you feel this poem unit 2 chapter 2 from class 6th Honeysuckle is long?

The poem is not long at all.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master!
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 in PDF
6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master!
class 6 english chapter 2 answers
6 eng ch. 2 answers
NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 2 The Kite
Class 6 English Chapter 2 Summary in Hindi and English
Class 6 English Chapter 2 Poem Summary in Hindi and English
Class 6 English Chapter 2 in Hindi Medium
Class 6 English Chapter 2 Hindi Translation
Class 6 English Chapter 2 in Hindi