NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story in English Medium or अध्याय 18 अपशिष्ट जल की कहानी in हिंदी मीडियम free to download or View online updated for new academic session 2020-2021.

View in Video Format free with key words of chapter and complete explanation. Download NCERT Solutions 2020-21 in PDF file format updated for 2020–2021. Visit to Discussion Forum to Ask Your Questions with your friends and others.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 PDF

Class:7
Subject:Science – विज्ञान
Chapter 18:Wastewater Story

Class 7 Science Chapter 18 Answers

CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story in Hindi and English Medium updated for session 2020-2021.




Important Questions on 7th Science Chapter 18 for Practice

1. Which of the following is waste water?
(a) Water trickling from a damaged tap.
(b) Water coming out of a shower.
(c) Water flowing in a river.
(d) Water coming out of a laundry.
2. Which of the following is not a source of waste water?
(a) Sewers
(b) Homes
(c) Industries
(d) Hospitals
3. Sewage is mainly a
(a) liquid waste.
(b) solid waste.
(c) gaseous waste.
(d) mixture of solid and gas.
4. Which of the following is a part of inorganic impurities of the sewage?
(a) Pesticides
(b) Urea
(c) Phosphates
(d) Vegetable waste
5. Which of the following is/are products of wastewater treatment?
(a) Biogas
(b) Sludge
(c) Both biogas and sludge
(d) Aerator
6. The system of a network of pipes used for taking away wastewater from homes or public buildings to the treatment plant is known as
(a) sewers.
(b) sewerage.
(c) transport system.
(d) treatment plant.
7. Open drain system is a breeding place for which of the following.
(a) Flies
(b) Mosquitoes
(c) Organisms which cause diseases
(d) All of these
8. Pick from the following one chemical used to disinfect water.
(a) Chlorine
(b) Washing soda
(c) Silica
(d) Coal
9. In a filtration plant water is filtered using layers of
(a) sand and clay.
(b) clay and fine gravel.
(c) sand and fine gravel.
(d) sand, fine gravel and medium gravel.
10. Water polluted by various human activities causes a number of water borne diseases. Which of the following is not a water borne disease?
(a) Cholera
(b) Typhoid
(c) Asthma
(d) Dysentry




Answers of 7th Science Chapter 18 Important Questions (MCQ)

1 (d)
2 (a)
3 (a)
4 (c)
5 (c)
6 (b)
7 (d)
8 (a)
9 (d)
10 (c).



Important NCERT Questions Class 7 Science Chapter 18

Fill in the blank: Cleaning of water is a process of removing _________.
Cleaning of water is a process of removing pollutant.
वाहित मल क्या है ? अनुपचारित वाहित मल को नदियों अथवा समुद्र में विसर्जित करना हानिकारक क्यों है? समझाइए।
वाहित मल एक तरल अपशिष्ट है जिसमें विभिन्न प्रकार की अशुद्धियों होती हैं। जैसे घरों, कार्यालयों, कारखानों, अस्पतालों आदि से पानी के साथ-साथ अशुद्धियाँ भी एक बड़े घटक के रूप में पानी में होती हैं, इसे वाहित मल कहा जाता है। इसमें जटिल मिश्रण होता है जिसमें ठोस, कार्बनिक और अकार्बनिक अशुद्धियां, विभिन्न प्रकार के रोग वाहक जीव होते हैं, जो बैक्टीरिया और अन्य रोगाणुओं का कारण बनते हैं।
नदियों या समुद्रों में अनुपचारित वाहित मल का निर्वहन जल संसाधनों को प्रदूषित करेगा। दूषित पानी जलीय पौधों और जानवरों के लिए खतरनाक है। इससे हैजा, टाइफाइड, पोलियो, मेनिनजाइटिस, मलेरिया, डेंगू आदि कई बीमारियां भी फैलती हैं।
Why should oils and fats be not released in the drain? Explain.
Oil and fats can clog the drains reducing its effectiveness in filtering water. In open drains, they block the pores in the soil and thus hamper the filtration by soil. Hence, oil and fats should not be released in the drain.
Describe the steps involved in getting clarified water from wastewater.
Treatment of wastewater involves physical, chemical, and biological processes, which remove physical, chemical and biological matter that contaminates the wastewater.
Following steps are involved:
Wastewater is passed through bar screens which remove large objects like rags, sticks, cans, plastic packets, napkins etc.
Water then goes through Grit and Sand removal tank, where sand, grit and pebbles settle down.
Water is then allowed to settle in a tank where solids like faeces (called sludge) settle at the bottom and are removed with a scraper. A skimmer removes the floatable solids like oil and grease. Water so cleared is called clarified water. Sludge is used to produce biogas.
Clarified water is then passed through an aerator tank where air is pumped into the water. It helps aerobic bacteria to grow which decompose organic matter like human waste.
After several hours, the suspended microbes settle at the bottom of the tank as activated sludge. The water is then removed from the top. The dried activated sludge is used as manure.
Water is removed from the top and is stored in a tank. The treated water has low level of organic material and suspended matter. It is discharged into a sea, a river or into the ground. Sometimes it is disinfected through chemicals like Chlorine and ozone and then distributed to towns.
आपंक क्या है ? समझाइए इसे कैसे उपचारित किया जाता है।
अपशिष्ट जल से स्वच्छ जल प्राप्त करने के दौरान, अपशिष्ट जल में पड़े हुए कीचड़, मानव अपशिष्ट आदि को आपंक कहते है। चूंकि यह जैविक कचरा है, इसलिए इसका उपयोग बायो गैस और खाद बनाने के लिए किया जाता है।
कीचड़ को एकत्र किया जाता है। इसे एक अलग टैंक में स्थानांतरित किया जाता है जहां इसे अवायवीय बैक्टीरिया द्वारा विघटित किया जाता है। इस प्रक्रिया में उत्पादित बायोगैस का उपयोग ईंधन के रूप में किया जा सकता है। जलवाहक टैंक के बाद, रोगाणुओं और मानव अपशिष्ट का निपटान होता है और सक्रिय कीचड़ बनता है। सक्रिय कीचड़ में लगभग 97% पानी है। सुखाने वाली मशीनों द्वारा पानी निकाला जाता है। सूखे कीचड़ का उपयोग खाद के रूप में किया जाता है।
अनुपचारित मानव मल एक स्वास्थ्य संकट है। समझाइए।
अनुपचारित मानव मल में कई रोगाणु तथा विषाणु जैसे सूक्ष्म जीव होते हैं। ये सूक्ष्म जीव कई बीमारियों जैसे हैजा, दस्त, टाइफाइड, पोलियो, मेनिन्जाइटिस, हेपेटाइटिस आदि के लिए उत्तरदायी होते हैं। इन रोगों के कीटाणु हवा, पानी या कीड़ों द्वारा आसानी से भोजन या पीने के पानी दो दूषित कर सकते हैं। इस प्रकार, अनुपचारित मानव मल स्वास्थ्य के लिए खतरा हैं।
Name two chemicals used to disinfect water.
Chemicals like chlorine (Chlorine dioxide) and ozone (in the pharmaceutical industry) are commonly used to disinfect water.
Explain the function of bar screens in a wastewater treatment plant.
Bar screens are used to remove large objects like rags, sticks, cans, plastic packets napkins, etc.
स्वच्छता और रोग के बीच संबंध को समझाइए।
आस-पास की गंदगी और दूषित पेयजल के कारण बड़ी संख्या में बीमारियाँ होती हैं। गंदगी से हानिकारक रोगाणुओं, मक्खियों और मच्छरों का विकास होता है जो हैजा, टाइफाइड, पोलियो, मेनिनजाइटिस, हेपेटाइटिस और पेचिश जैसी कई बीमारियों को फैलाने का स्रोत हैं।
स्वच्छता के संदर्भ में एक सक्रिय नागरिक के रूप में अपनी भूमिका को समझाइए।
अपशिष्ट जल उपचार संयंत्र को बनाने और बनाए रखने के लिए महंगे बुनियादी ढांचे की आवश्यकता होती है। इसलिए, हमें एक सक्रिय नागरिक बनकर कचरे को सीमित करना चाहिए। निम्नलिखित का अनुसरण करने का प्रयास करें:
खुली नालियों को ढकना चाहिए और आस-पास को साफ रखें।
तेल और वसा से बनी चीजों को नालियों में नहीं फेंकना चाहिए।
रसायन जैसे पेंट, कीटनाशक, गाड़ियों से निकला तेल आदि को नाली में नहीं फेंकना चाहिए।
लोगों को जागरूक करें तथा पर्यावरण को स्वच्छ रखने के लिए सामुदायिक प्रथाओं को प्रोत्साहित करें।
पुनर्चक्रित तथा गैर-पुनर्नवीनीकरण को अलग-अलग जगह फेंके।

CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story
CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 in PDF
7 Science ch. 18 answers
7 Science अध्याय 18: अपशिष्ट जल की कहानी in हिंदी मीडियम
7th science ch. 18
class 7 science chapter 18 answers
chapter 18 science 7