NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Quadratic Equations View in Video Format or Download in Hindi Medium and English Medium free PDF file format. Free Class 10 Maths Apps based on NCERT Sols for offline use.



Class 10:Maths – गणित
Chapter 4:Quadratic Equations (Exercise 4.3)

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3

Class 10 Maths Solutions are in updated form for CBSE, MP Board & UP Board students following NCERT Books based on Latest CBSE Syllabus 2019-20 for the academic session 2019-20 onward. Download (Exercise 4.3) in PDF form to use it offline or go for online study given below.

Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 English Medium

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Quadratic Equations in English Medium free to use or download. Click here to to Class 10 Maths Chapter 4 to get all exercises. If you need Solutions in Hindi, CLICK HERE for Hindi Medium or View in Video Format Solutions. Download Class 10 Maths App for offline use.



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Quadratic Equations

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in English

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 English medium




NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in PDF form

Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in English

Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 English




Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Word problem
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in PDF form

Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Hindi Medium

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Quadratic Equations in Hindi Medium to use online. Download options are given at the top of the page. Click here to to Class 10 Maths Chapter 4 to get all exercises. Go back to English Medium View in Video Format Solutions. Download कक्षा 10 गणित App for offline use.



Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Hindi Medium

Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in Hindi medium PDF form

Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 question 1, 2, 3, 4 in Hindi



Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 quesion 4 hindi medium

10 Maths chapter 4 Ex. 4.3 in Hindi

10 Maths chapter 4 Ex. 4.3 question 6, 7, 8




10 Maths chapter 4 Ex. 4.3 question 9, 10, 11

10 Maths chapter 4 Ex. 4.3 all question answers

Go Back to Top of English Medium Solutions & Hindi Medium Solutions.

10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Sols in Video

NCERT Solutions for class 10 Maths Exercise 4.3 in video format with complete description.

Go Back to Top of English Medium Solutions & Hindi Medium Solutions.




Word Problems with Answer on Quadratic Equations

  1. Sum of the areas of two squares is 400 cm². If the difference of their perimeters is 16 cm, find the sides of two squares. [Answer: 24 cm or 10 cm]
  2. The sum of the squares of two natural numbers is 29. If the second number is one more than twice the first number, find the numbers. [Answer: 2 and 5]
  3. The area of an isosceles triangle is 60 cm² and the length of each one of its equal sides is 13 cm. Find its base. [Answer: Length = 24 cm]
  4. A girl is twice as old as her sister. Four years hence the product of their ages (in years) will be 160.Find their present age. [Answer: 6 years, 12 years]
  5. Find three consecutive odd positive integers the sum of whose squares is 371. [Answer: 8, 11 and 13]
  6. A motor boat whose speed in still water is 18 km/hr takes 1 hour more to go 24 km upstream that to return downstream to the same spot. Find the speed of the stream. [Answer: 6 km/h]
  7. A fast train takes 3 hours less than a slow train for a journey of 600 km. If the speed of the slow train is 10 km/hr less than that of the fast train, find the speeds of the two trains. [Answer: 40 km/h, 50 km/h]
  8. A two digit number is such that the product of its digits is 35. When 18 is added to the number, the digits interchanged their places. Find the number. [Answer: 57]
  9. The numerator of a fraction is 3 less than the denominator. If 2 is added to both the numerator and the denominator, then the sum of the new fraction and the original fraction is 29/20. Find the original fraction. [Answer: 7/10]
  10. The difference of two natural numbers is 3 and the difference of their reciprocals is 3/28. Find the numbers. [Answer: 7, 4]



Extra Questions on Quadratic Equations
  1. A natural number, when increased by 12 equals 160 times its reciprocal. Find the number. [Answer: 8]
  2. Three consecutive positive integers are such that the sum of the square of the first and the product of other two is 46, find the integers. [Answer: 4, 5, 6]
  3. A two digit number is four times the sum and three time the product of its digits. Find the numbers. [Answer: 24]
  4. The age of a man is twice the square of the age of his son. Eight years hence, the age of the man will be 4 years more than three times the age of his son. Find their present ages. [Answer: Man = 32 years, son = 4 years]
  5. The hypotenuse of a grassy land in the shape of a right triangle is 1 metre more than twice the shortest side, if the third side is 7 metres more than the shortest side, find the sides of the grassy land. [Answer: 8m, 17m, 15m]
  6. In a class test, the sum of the marks obtained by Tiwari in Mathematics and Science is 28. Had he got 3 marks more in Mathematics and 4 marks less in Science, the product of his marks, would have been 180. Find the marks in the two subjects. [Answer: Marks in maths = 12, marks in science = 16]

Download Class 10 Maths App for offline use as well as कक्षा 10 गणित App for offline use.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *