NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Quadratic Equations View in Video Format or Download in Hindi Medium and English Medium free PDF file format updated for new academic year 2020-2021.

Download Class 10 Maths Offline Apps in Hindi and English Medium based on NCERT Books 2020-21 for offline use. Visit to Discussion Forum to ask your doubts and answer the questions asked by other users.




NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3

Class:10
Subject:Maths – गणित
Chapter 4:Exercise 4.3

10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Solutions

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Quadratic Equations in English & Hindi Medium free to use or download are given below updated for 2020-21. Download Class 10 Maths Apps in Hindi or English for offline use. Class 10 Maths Solutions are in updated form for CBSE, MP Board & UP Board students following NCERT Books based on Latest CBSE Syllabus 2020-21 for the academic session 2020-2021 onward.



Word Problems with Answer on Quadratic Equations

1. Sum of the areas of two squares is 400 cm². If the difference of their perimeters is 16 cm, find the sides of two squares. [Answer: 24 cm or 10 cm]
2. The sum of the squares of two natural numbers is 29. If the second number is one more than twice the first number, find the numbers. [Answer: 2 and 5]
3. The area of an isosceles triangle is 60 cm² and the length of each one of its equal sides is 13 cm. Find its base. [Answer: Length = 24 cm]
4. A girl is twice as old as her sister. Four years hence the product of their ages (in years) will be 160.Find their present age. [Answer: 6 years, 12 years]
5. Find three consecutive odd positive integers the sum of whose squares is 371. [Answer: 8, 11 and 13]




Questions from Board Papers

1. A motor boat whose speed in still water is 18 km/hr takes 1 hour more to go 24 km upstream that to return downstream to the same spot. Find the speed of the stream. [Answer: 6 km/h]
2. A fast train takes 3 hours less than a slow train for a journey of 600 km. If the speed of the slow train is 10 km/hr less than that of the fast train, find the speeds of the two trains. [Answer: 40 km/h, 50 km/h]
3. A two digit number is such that the product of its digits is 35. When 18 is added to the number, the digits interchanged their places. Find the number. [Answer: 57]
4. The numerator of a fraction is 3 less than the denominator. If 2 is added to both the numerator and the denominator, then the sum of the new fraction and the original fraction is 29/20. Find the original fraction. [Answer: 7/10]
5. The difference of two natural numbers is 3 and the difference of their reciprocals is 3/28. Find the numbers. [Answer: 7, 4]



Questions for Practice on 10th Maths Chapter 4

1. A natural number, when increased by 12 equals 160 times its reciprocal. Find the number. [Answer: 8]
2. Three consecutive positive integers are such that the sum of the square of the first and the product of other two is 46, find the integers. [Answer: 4, 5, 6]
3. A two digit number is four times the sum and three time the product of its digits. Find the numbers. [Answer: 24]
4. The age of a man is twice the square of the age of his son. Eight years hence, the age of the man will be 4 years more than three times the age of his son. Find their present ages. [Answer: Man = 32 years, son = 4 years]
5. The hypotenuse of a grassy land in the shape of a right triangle is 1 metre more than twice the shortest side, if the third side is 7 metres more than the shortest side, find the sides of the grassy land. [Answer: 8m, 17m, 15m]
6. In a class test, the sum of the marks obtained by Tiwari in Mathematics and Science is 28. Had he got 3 marks more in Mathematics and 4 marks less in Science, the product of his marks, would have been 180. Find the marks in the two subjects. [Answer: Marks in maths = 12, marks in science = 16]



Download NCERT Books and Offline Apps 2020-21 based on new CBSE Syllabus. Ask your doubts related to NIOS or CBSE Board and share your knowledge with your friends and other users through Discussion Forum.

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Quadratic Equations
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in English
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 English medium
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in PDF form
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in English
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 English
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Word problem
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in PDF form
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 Hindi Medium
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 in Hindi medium PDF form
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 question 1, 2, 3, 4 in Hindi
Class 10 Maths Chapter 4 Exercise 4.3 quesion 4 hindi medium
10 Maths chapter 4 Ex. 4.3 in Hindi
10 Maths chapter 4 Ex. 4.3 question 6, 7, 8
10 Maths chapter 4 Ex. 4.3 question 9, 10, 11
10 Maths chapter 4 Ex. 4.3 all question answers