NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.3

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.3 pair of linear equations in two variables in Hindi Medium and English Medium or View in Video Format free updated for new academic session 2020-21.

NCERT Solutions Offline Apps 2020-2021 and Solutions have been updated according to latest CBSE Syllabus 2020-21 for CBSE Board, Gujrat Board, MP Board and UP Board schools whoever using NCERT Books 2020-21.




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.3

Class:10
Subject:Maths – गणित
Chapter 3:Exercise 3.3

10 Maths Chapter 3 Exercise 3.3 Solutions

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.3 in Hindi and English medium are given below to use it online or download in PDF form free. If you want to download, the link is given at the same page. NCERT Solutions Offline Apps 2020-21 are updated for current academic session 2020-21 to use offline.



Important Question based on 10th Maths Chapter 3

1. Form a pair of linear equations for: The sum of the numerator and denominator of the fraction is 3 less than twice the denominator. If the numerator and denominator both are decreased by 1, the numerator becomes half the denominator. [Answer: x-y=-3, 2x-y=1]
2. A jeweler has bars of 18 carat gold and 12 carat gold. How much of each must be melted together to obtain a bar of 16 carat gold, weighing 120g? It is given that pure gold is 24 carat. [Answer: 80g of 18 carat gold and 40g of 12 carat gold]
3. For what value of p the pair of linear equations (p + 2)x – (2p + 1)y = 3(2p – 1) and 2x – 3y = 7 has a unique solution. [Answer: p≠4]
4. The sum of the prices of a Sofa and table is ₹2340 and the difference of their prices is ₹140. 5. Find the price of each. [Answer: Sofa = ₹1240, table = ₹1100]
60 copies of Mathematics books and 40 copies of English books cost ₹2220. Also, 40 copies of Mathematics books and 50 copies of English books cost ₹1900. Find the cost of one Mathematics book and one English book separately. [Answer: Mathematics book = ₹25, English book = ₹18]




Important Question for practice

1. Solve for x and y: 3x + 2y = 11 and 2x + 3y = 4. Also find p if p = 8x + 5y. [Answer: x=5, y=-2, p=30]
2. If three times, the greater of the two numbers is divided by the lesser, we get the quotient 6 and remainder 6. If 5 times the lesser number is divided by the greater, we get the quotient 2 and the remainder 3. Find the two numbers. [Answer: 16, 7]
3. Solve the pair of linear equations by substitution method x – 7y + 42 = 0 and x – 3y – 6 = 0. [Answer: 42, 12]
4. Ram is walking along the line joining (1, 4) and (0, 6). Rahim is walking along the line Joining (3, 4) and (1, 0). Represent on graph and find the point where both of them cross each other. [Answer: (2, 2)]



Download NCERT Books and Offline Apps 2020-21 based on new CBSE Syllabus. Ask your doubts related to NIOS or CBSE Board and share your knowledge with your friends and other users through Discussion Forum.

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.3 in English medium
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.3 in PDF
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.3 english medium pdf
Class 10 maths chapter 3 exercise 3.3 in English
Class 10 maths chapter 3 exercise 3.3 in English medium PDF
Class 10 maths chapter 3 exercise 3.3 in Hindi medium
Class 10 maths chapter 3 exercise 3.3 in Hindi medium PDF
Class 10 maths chapter 3 exercise 3.3 in Hindi medium download in PDF
ncert solutions for class 10 maths chapter 3 exercise 3.3
ncert solutions for class 10 maths chapter 3 exercise 3.3 in hindi medium