NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals (अध्याय 4: पदार्थ: धातु और अधातु) in English Medium and Hindi Medium to Study online as well as download in PDF form free updated for session 2020-21 based on latest NCERT Books.

NCERT Solutions in PDF and Offline Android Apps 2020-21 of other subjects are also available. Visit to Discussion Forum to share your views and ask your doubts.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4

Class:8
Subject:Science
Chapter 4:Materials: Metals and Non-Metals

Class 8 Science Chapter 4 Answers

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals is given below. Video Format solution is also available. Ask your doubts and answer the questions asked by your friends through Discussion Forum 2020-21.

Important Terms on Class 8 Science Chapter 4

1. Physical Properties of Metals and Non-Metals

The first part of Class 8 Science Chapter 4 content focuses on the importance of metallurgy which is related to materials science and engineering that studies the physical and chemical behaviour of metallic elements, their inter-metallic compounds, and their mixtures. As you know, metals can be distinguished from non-metals based on their properties. Have you ever seen a blacksmith beating an iron piece like a spade, an axe or other materials? Do you find any changes in the shape of these articles on beating? Your answer will be ‘yes’. Remember, the property of metals by which they can be beaten into you thin sheets is called ‘malleability’. But materials like coal and pencil lead do not show this property.

2. Metals are Ductile and Sonorous

Have you seen wire of coal? Your answer will be ‘no’. Generally, we see the copper wire and aluminium wire. Remember, the property of metal by which it can be drawn into wires is called ‘ductility’. Materials give a sound on beating or dropping. It is an attractive characteristic. Remember, metals produce ringing sounds; they are said to be ‘sonorous’. Thus, we can say that some materials which are hard, lustrous (gives shine), a malleable, ductile and good conductor of heat and electricity, called ‘metal’. Iron, copper, aluminium, magnesium, etc., are the example of metals. The materials which do not have the characteristics of metals called non-metals.

3. Chemical Properties of Metals and Non-Metals

In this part of the content deals with the chemical properties of metals and non-metals. It will help you to understand what will happen if metals react with other substances, such as oxygen, water, base, acids etc. Remember, sodium metal is very reactive. It creates vigorously with oxygen and water and creates heat as iron reacts with water slowly. In the other hand, non-metals do not react with water though they may be very reactive in air. Such non-metals are stored in water.

4. Reaction Metals with Oxygen

You are familiar with the phenomenon of rusting of iron and burning of a magnesium ribbon in the air. Iron creates ferric oxides on rusting. Magnesium creates magnesium oxide on burning. The ash obtained on burning magnesium ribbon is dissolved in water and tested for its acidic or basic nature. You must have observed that the red litmus paper turns blue, means it is basic in nature. Thus, we can say that metallic oxide is basic in nature. When sulphur dioxide is dissolved in water, sulphuric acid is formed. The sulphuric acid turns blue litmus paper red. Generally, oxides of non-metals are acidic in nature.

5. Reaction of Metals with Acids & Bases

If we take magnesium ribbon with hydrochloric acid for a reaction. Generally, we listen to a “Pop” sound, when a burning match stick is brought near the mouth of the test tube. If we do this type of reaction with non-metals, no “Pop-up” sound will create. Thus, it is clear that non-metals generally do not react with acids, but metals react with acids and produce ‘hydrogen gas’ that burns with a “Pop sound”. As you learn before, the pop sound indicates the presence of hydrogen gas. Metals react with Sodium Hydroxide to produce hydrogen gas. While the reaction of non-metals with bases are complex.

6. Displacement Reaction

In this part of Class 8 Science the content gives you an idea about the reactivity of different materials which helps you to understand the concept of stronger element and weaker element with their reactions. Do you know that when a more reactive metal is placed in the salt solution of all less reactive metal, then the more reactive metal displaces the less reactive metal from its salt solution? This is known as the displacement reaction. Remember, a stronger reactive metal can always displace a less reactive metal, but a less reactive cannot replace a more reactive-metals.
When zinc is reacted with copper sulphate solution, then the copper will be displaced by zinc as zinc is more reactive than copper. Similarly, when a strip of iron metal is placed in a copper sulphate solution for sometimes, then the blue colour of copper sulphate solution fades and read brown coating of copper metal is deposited on the iron strip. The solution turns green is due to the formation of iron sulphate where a more reactive metal ion is displacing a less reactive metal copper from its salt solution that means copper sulphate solution.

7. Uses of Metals and Non-Metals

In this part of the chapter teaches the uses of metals and non-metals in various industries. Metals are generally used in making machinery, automobiles, aeroplane, trains, satellites, modern gadgets, cooking utensils, water boilers etc. Some costly metal is used for making ornaments like gold, silver, platinum etc. You are also familiar with the uses of some non-metals. Oxygen is important for the survival of all living beings. Remember, oxygen is non-metal. Some non-metals like nitrogen, phosphorus are used as fertilizer to enhance the growth of the plants. Non-metals, like chlorine, is used in the water purification process. Non-metals such as sulphur is used in crackers also. In this way, you can see the importance of metals and non-metals with their physical and chemical properties. So, keeping these concepts in mind.

Class 8 Science Chapter 4 Important Questions for Practice

Why are Aluminium foils used to wrap food items?

Aluminium foils are used to wrap food items because aluminium is highly malleable. It can be beaten into thin sheets. Moreover, it does not react with food.

Why are Immersion rods for heating liquids made up of metallic substances?

Metals are good conductors of heat and electricity. Therefore, immersion rods for heating liquids are made of metallic substances.

Copper cannot displace zinc from its salt solution. Why?

The reactivity of zinc is higher than copper. Only a metal of higher reactivity can displace a metal of lower reactivity from its salt solution. So, copper cannot displace zinc from zinc sulphate solution.

Why are Sodium and potassium stored in kerosene?

Sodium and potassium are highly reactive metals. They can catch fire even when they come in contact with air. So, they have to be kept in kerosene.

Class 8 Science Chapter 4 MCQ with Answers

1. The substance that will be flattened on beating with a hammer is
(a) crystal of iodine
(b) lump of sulphur
(c) piece of coal
(d) zinc granule
2. Generally metallic oxides are basic and non-metallic oxides are acidic in nature. Solution of which of the following oxides in water will change the colour of blue litmus to red?
(a) sulphur dioxide
(b) magnesium oxide
(c) iron oxide
(d) copper oxide
3. Boojho has learnt that non-metals on beating with a hammer are generally broken into pieces. Which of the following is a nonmetal?
(a) iron nail
(b) aluminium wire
(c) copper plate
(d) piece of coal
4. Metals are generally hard. Which of the following metals is an exception and can be cut with a knife?
(a) iron
(b) sodium
(c) gold
(d) magnesium
5. The metal which produces hydrogen gas on reaction with dilute hydrochloric acid as well as sodium hydroxide solution is
(a) copper
(b) iron
(c) aluminium
(d) sodium
6. Metals are generally solid. Which of the following metals is in the liquid state at room temperature?
(a) mercury
(b) silver
(c) aluminium
(d) sodium
7. Metals generally react with dilute acids to produce hydrogen gas. Which one of the following metals does not react with dilute hydrochloric acid?
(a) magnesium
(b) aluminium
(c) iron
(d) copper
8. Which of the following non-metals reacts and catches fire on exposure to air?
(a) phosphorus
(b) nitrogen
(c) sulphur
(d) hydrogen
9. Materials which can be drawn into wires are called ductile. Which of the following is not a ductile material?
(a) silver
(b) copper
(c) sulphur
(d) aluminium
10. Which of the following property is not responsible for copper to be used as electrical conduction wires?
(a) ductility
(b) colour
(c) good conductor of electricity
(d) it is solid

Answers of Important Questions (MCQ)

1 (d)
2 (a)
3 (d)
4 (b)
5 (c)
6 (a)
7 (d)
8 (a)
9 (c)
10 (b).

Download NCERT Books and Offline apps based on new CBSE Syllabus. Ask your doubts and share your knowledge with your friends and other users through Discussion Forum.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Metals and non-metals
NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 in PDF form free
8th science chapter 4 answers
Class 8 Science Chapter 4
Class 8 Science Chapter 4 solutions
Class 8 Science solutions ch 4
Class 8 Science Chapter 4 in Hindi