NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 Arithmetic Progressions ( समांतर श्रेढ़ी ) PDF in Hindi Medium and English Medium for CBSE, MP Board and UP Board students using NCERT Books for 2018-19 CBSE exams. Download (Exercise 5.1) here in PDF or online study option is given below.


NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1

Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP Solutions in English

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 Arithmetic Progressions in English medium free to download or digital contents for online use. Click here to move Class 10 Maths Chapter 5 for other exercises whether download or online study. CLICK HERE for Hindi Medium Solutions.



NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP in English Medium

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP in PDF




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP for CBSE Board

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP for UP Board




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP All Question-Answers

Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP Solutions in Hindi

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 समांतर श्रेढ़ी in HINDI MEDIUM online study or download. Click here to move Class 10 Maths Chapter 5 for other exercises whether download or online study. Go back to English Medium Solutions.




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP in Hindi Medium

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 AP Question 1, 2, 3, 4, 5

Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 Solutions



Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 Solutions in Hindi

Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 Solutions for UP Board in Hindi




10 Maths Exercise 5.1 Solutions

Go Back to Top of English Medium Solutions & Hindi Medium Solutions.

Important Extra Questions on AP

  1. Find 5th term of an A.P. whose nth term is 3n – 5. [Answer: 10]
  2. Find the sum of first 10 even numbers. [Answer: 110]
  3. Write the nth term of odd numbers. [Answer: 2n – 1]
  4. Write the sum of first n natural numbers. [Answer: n(n + 1)/2]
  5. Write the sum of first n even numbers. [Answer: n(n + 1)]
  6. Find the nth term of the A.P.–10, – 15, –20, – 25… [Answer: – 5(n + 1)]
  7. Write the common difference of an A.P. whose nth term is an = 3n + 7. [Answer: 3]
  8. What will be the value of a8 – a4 for the following A.P. 4, 9, 14… 254. [Answer: 20]
  9. Is 144 a term of the A.P. 3, 7, 11…? Justify your answer. [Answer: No]
  10. Find the 20th term from the last term of the A.P. 3,8,13… 253. [Answer: 158]




Try These
  1. Which term of the A.P. 5, 15, 25 …will be 130 more than its 31st term? [Answer: 44th]
  2. The first term, common difference and last term of an A.P. are 12, 6 and 252 respectively, Find the sum of all terms of this A.P. [Answer: 5412]
  3. Find the sum of first 15 multiples of 8. [Answer: 540]
  4. Is the sequence formed in the following situations an AP.
    • (i) Number of students left in the school auditorium from the total strength of 1000 students when they leave the auditorium in batches of 25.
    • (ii) The amount of money in the account every year when ₹100 are deposited annually to accumulate at compound interest at 4% per annum. [Answer: (i) Yes, (ii) No]
  5. Find the sum of even positive integers between 1 and 200. [Answer: 9900]
  6. If 4m + 8, 2m² + 3m + 6, 3m² + 4m + 4 are three consecutive terms of an A.P. find m. [Answer: m = 0, 2]


Watch More Sports Videos on Power Sportz Watch TALKING TURKEY on POWER SPORTZ

1 thought on “NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *