NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.2 in Hindi and English Medium Video updated for session 2024-25. Class 10 Maths Exercise 5.2 is easy to solve. The main focus is to find a particular term using nth term format.

Class: 10Mathematics
Chapter 5:Exercise 5.2
Content:NCERT Textbook Solutions
Content Format:Text, Images, Videos and PDFs
Session:Academic Year 2024-25
Medium Type:English and Hindi Medium

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.2

Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.2

Class 10 Maths Ex. 5.2 solution AP (Samantar Shreni) in Hindi Medium and English Medium free to download in PDF Format updated for current academic year 2024-25. These solutions are suitable for the students appearing in CBSE Exams in March this year and following CBSE Syllabus 2024-25. Download NCERT Apps 2024-25 based on updated NCERT Solutions for new academic session.

10 Maths Chapter 5 Exercise 5.2 Solutions

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.2 AP (Arithmetic Progressions) in English & Hindi medium for STUDY ONLINE or View in Video Format. The download options are given at the same page. Offline Apps are available on Play Store to use offline updated for new academic session 2024-25 based on new NCERT Books 2024-25.

Important Extra Questions with Answer on AP

1. How many terms of the A.P. 22, 20, 18,… should be taken so that their sum is zero. [Answer: 23]
2. If 10 times of 10th term is equal to 20 times of 20th term of an A.P. find its 30th term. [Answer: 0]
3. Find the middle term of the A.P. 6, 13, 20… 216. [Answer: 111]

4. Find the middle terms of the A.P. 7, 13, 19… 241. [Answer: 121, 127]
5. Find the sum of integers between 10 and 500 which are divisible by 7. [Answer: 17885]
6. The sum of 5th and 9th terms of an A.P. is 72 and the sum of 7th and 12th term is 97. Find the A.P. [Answer: 6, 11, 16, 21, …]

Questions from Board Papers

1. If the mth term of an A.P. be 1/n n and nth term be 1/m, show that its (mn)th is 1.
2. If the pth of term A.P. is q and the qth term is p, prove that its nth term is (p + q – n).
3. If p times the pth term of an A.P. is equal to q times its qth term, show that the (p + q)th term of the A.P. is zero.
4. For what value of m are the mth terms of the following two A.P.’s the same? (i) 1, 3, 5, 7… (ii) 4, 8, 12, 16… [Answer: m doesn’t exist]
5. The 24th term of an A.P. is twice its 10th term. Show that 72nd term is 4 times its 15th term.
6. Find the number of natural numbers between 101 and 999 which are divisible by both 2 and 5. [Answer: 89]
7. If the seventh term of an AP is 1/9 and ninth term is 1/7, find its 63rd term. [Answer: 1]

Ask your doubts related to NIOS or CBSE Board and share your knowledge with your friends and other users through Discussion Forum.

What is the overview of exercise 5.2 of class 10 mathematics?

There are 20 questions in exercise 5.2 of class 10 math. All questions are of different type and all questions are equally important from exam point of view. Students can solve all questions of exercise 5.2 by using nth term [aₙ=a+(n-1)d] of Arithmetic Progression.

How to find nth term in Class 10 Maths Exercise 5.2?

aₙ=a+(n-1)d is the nth term (or general term) of Arithmetic Progression where a is first term and d is common difference of AP.

How much time students need to complete exercise 5.2 (chapter 5) of class 10th mathematics?

Students need maximum 2-3 days to complete exercise 5.2 (chapter 5) of class 10th mathematics. This time depends on student’s speed and capability also.

What is general term in ex. 5.2 of 10th Maths?

nth term of Arithmetic Progression is also called the general term of the Arithmetic Progression.

Class 10 Maths Exercise 5.2 NCERT Solutions
Class 10 Maths Exercise 5.2 NCERT Solutions updated
Class 10 Maths Exercise 5.2 NCERT Solutions for new session
Class 10 Maths Exercise 5.2 NCERT Solutions in English Medium
10th Maths Exercise 5.2 NCERT Solutions
10th Maths Exercise 5.2 Question Answers
10th Maths Exercise 5.2 NCERT Solutions guide
Last Edited: May 22, 2024