NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 समांतर श्रेढ़ी AP PDF files in Hindi Medium and English Medium or View in Video Format for CBSE Board, MP Board, UP Board and the students following NCERT Books for the current session 2019-20. Download CBSE Apps and updated NCERT Solutions in PDF form.



Class 10:Maths – गणित
Chapter 5:Arithmetic Progression (AP) Exercise 5.3

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3

Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 AP Solutions in English

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Arithmetic Progressions – AP in English Medium to use Online or View in Video Format. Click here to move Class 10 Maths Chapter 5 for other exercises whether download or online study. CLICK HERE for Hindi Medium Solutions.

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 AP in English medium
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 in PDF




AP Exercise 5.3 Solutions in English medium
10 Maths AP Exercise 5.3 Solutions



10 Maths PDF AP Exercise 5.3 Solutions
10 Maths AP Exercise 5.3 Solutions Question 1, 2, 3, 4, 5, 6




AP Exercise 5.3 Solutions 10 maths questions 7, 8, 9, 10, 11
Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions in PDF



Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions question 11, 12
Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions of all question in English




Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions question 13, 14, 15, 16, 17, 18
Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions question 17, 18, 19, 20

Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 AP Solutions in Hindi



NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 AP – Arithmetic Progressions in Hindi Medium for CBSE & UP Board and other board following NCERT Books. Click here to move Class 10 Maths Chapter 5 for other exercises whether download or View in Video Format or online study. Go back to English Medium Solutions.

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 समांतर श्रेढ़ी
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 समांतर श्रेढ़ी PDF



NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 समांतर श्रेढ़ी for CBSE & UP Board
Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions




Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions in PDF
Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions for UP Board




Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions for CBSE Board
Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions Questions 1, 2, 3, 4, 5, 5, 6, 7, 8, 9, 10



Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions Questions 10 & 11
Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Solutions for 2018-2019




10 Maths Exercise 5.3 Questions Answers solutions
10 Maths Exercise 5.3 Questions Answers in Hindi Medium



10 Maths Exercise 5.3 Questions Answers 17, 18
10 Maths Exercise 5.3 Questions Answers 19, 20

Go Back to Top of English Medium Solutions & Hindi Medium Solutions.

10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3 Sols in Video

NCERT Solutions for class 10 Maths Exercise 5.3 in video format with complete description.

Go Back to Top of English Medium Solutions & Hindi Medium Solutions.



Important Questions with Answer for Practice in AP

  1. The sum of 5th and 9th terms of an A.P. is 30. If its 25th term is three times its 8th term, find the A.P. [Answer: 3, 5, 7, 9, …]
  2. If Sn, the sum of first n terms of an A.P. is given by Sn = 5n² + 3n, then find its nth term and common difference. [Answer: an = 10n – 2, d = 10]
  3. The sum of third and seventh terms of an A.P. is 6 and their product is 8. Find the sum of first 16th terms of the A.P. [Answer: 76, 20]
  4. If the mth term of an A.P. is 1/n and the nth term is 1/m, show the sum of its first (mn) terms is 1/2(mn + 1).
  5. If in an A.P. the sum of first m terms is equal to n and the sum of first n terms is m, prove that the sum of first (m + n) terms is – (m + n).
  6. Determine the A.P. whose 4th term is 18 and the difference of 9th term from the 15th term is 30. [Answer: 3, 8, 13, …]
  7. If the sum of first k terms of an A.P. is 1/2(3k² + 7k), write its kth term. Hence find its 20th term. [Answer: a20 = 62, ak = 3k + 2]
  8. The sum of first 9 terms of an A.P. is 162. The ratio of its 6th term to its 13th term is 1:2. Find the first and fifteenth terms of the A.P. [Answer: 6, 48]
  9. If the 10th term of an A.P. is 21 and the sum of its first 10 terms is 120, find its nth term. [Answer: 2n + 1]
  10. The sum of first 7 terms of an A.P. is 63 and the sum of its next 7 term is 161. Find the 28th term of this A.P. [Answer: 57]

3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *