NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 11 Exercise 11.1 in Hindi and English medium updated for CBSE 2024-25. Questions of ex. 11.1 class 6 mathematics are revised according to new syllabus and latest NCERT textbook issued for CBSE 2024-25.

## 6th Maths Exercise 11.1 Solutions in Hindi and English Medium

Class: 6 | Mathematics |

Chapter: 11 | Exercise: 11.1 |

Chapter Name: | Algebra |

Content: | Textbook Exercises Solutions |

Session: | CBSE 2024-25 |

Medium: | Hindi and English Medium |

### Class 6 Maths Chapter 11 Exercise 11.1 Solution

Class VI Mathematics Ex. 11.1 of Algebra in Hindi and English Medium free to download or use online for CBSE academic session 2024-25 following NCERT contents. Videos related to each exercises are also given to assist the students. Download solutions of NCERT (https://ncert.nic.in/) textbook’s questions, videos, everything is free of cost for all students. Class 6 math exercise 11.1 contains many questions based on tricks of matchsticks. Other questions 6th NCERT Books are also interesting to solve that is why students enjoy doing this exercise.

#### Algebra

Algebra is a branch of mathematics dealing with symbols and the rules for manipulating those symbols. In elementary algebra, those symbols (today written as Latin and Greek letters) represent quantities without fixed values, known as variables.

#### Class 6 Maths Chapter 11 Exercise 11.1 Solution in Videos

##### Beginning of Algebra

It is said that algebra as a branch of mathematics began about 1550 BC, i.e., more than 3500 years ago, when people in Egypt started using symbols to denote unknown numbers.

#### Literal Numbers

Suppose that the cost of a pencil is Rs 2.

Then the cost of, 2 pencils is Rs (2 × 2) = Rs 4

3 pencils is Rs (3 × 2) = Rs 6

4 pencils is Rs (4 × 2) = Rs 8

………………………….

………………………….

x pencils is Rs (x × 2) = Rs 2x.

Note that as 2, 4, 6, 8,…are numbers; so is 2x.

Similarly, if a person earns Rs 120 per day, then his earning for

4 days is Rs (4 × 120) = Rs 480

6 days is Rs (6 × 120) = Rs 720

10 days is Rs (10 × 120) = Rs 1200

……………………………..

……………………………..

n days is Rs (n × 120) = Rs 120n.

Again like 480, 720, 1200;120n is also a number.

The numbers like x and n are called literal numbers.

The letters which are used to represent numbers are called literal numbers or simply literals.

### Class 6 Maths Exercise 11.1 Important Questions

### Who uses algebra in everyday life?

Every time you need to problem solve a situation that involves money, time, distance, perimeter of a fence or skate ramp, volume of something, comparing prices when you shop, rent something – cost versus time, other situations you are using algebra.

### What are the basics of algebra?

Basic of Algebra: Basics of Algebra cover the simple operation of mathematics like addition, subtraction, multiplication, and division involving both constant as well as variables. For example, x+10 = 0. This introduces an important algebraic concept known as equations.

### What is the main purpose of algebra?

The purpose of Algebra is to make it easy to state a mathematical relationship and its equation by using letters of the alphabet or other symbols to represent entities as a form of shorthand. Algebra then allows you to substitute values in order to solve the equations for the unknown quantities.

##### Important Note

From now onward unless, otherwise stated instead of saying: “x represents a number”, we shall say; “x is a number”.

Similarly, for “y represents a number” we shall say; “y is a number and so on.

Literal numbers are also known as placeholders for the numerals. Thus, we can speak of a line segment of length l cm, where l represents a number. If the line segment is 4 cm long, we say l = 4. If it is 12 cm long, we say l = 12.

Let the number of units in the length and the breadth of a rectangle be denoted by the letters l and b. If we wish to find the perimeter p, which is the number of units in the sum of the lengths of the four sides, then, p = l + b + l + b = 2 (l + b).

Here, the letters p, l and b are symbols which hold places for numbers.

### Which questions can students expect in the exams from exercise 11.1 of Class 6 Maths?

Exercise 11.1 of grade 6th Maths has 11 questions. Out of these 11 questions, students can expect questions 1, 6, 10, and 11 in the exams. These questions are most important compared to other questions of exercise 11.1 of class 6th Maths.

### In how many periods, teachers finish exercise 11.1 of class 6th Maths?

Teachers require 3-4 periods to finish exercise 11.1 of class 6th Maths if one period is of 30-45 minutes. These numbers of periods are not fixed because no teachers and students can have the same ability, efficiency, working speed, etc.

### Can students solve exercise 11.1 of 6th standard Maths without the teacher’s help?

No, students can’t solve exercise 11.1 of 6th standard Maths without the teacher’s help. Students need the teacher’s help while solving questions of exercise 11.1 because this exercise is not very easy. This exercise is a little complicated. Once the teacher clears all the concepts of exercise 11.1 to students, then students can solve exercise 11.1.

### Are there any examples in exercise 11.1 of 6th standard Maths?

No, exercise 11.1 of 6th standard Maths doesn’t have any example. Exercise 11.1 of 6th standard Maths only has 11 questions and no example. If students want to practice extra questions of exercise 11.1 then students can refer to R.S. Aggarwal or any other extra book.