CBSE NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13

CBSE NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Page 178 or Page 180 or Page 187 or Exercises in English Medium or पेज 200 के उत्तर or पेज 203 के उत्तर or पेज 210 के उत्तर or  अभ्यास के प्रश्न उत्तर  in PDF form as well as to study online. Download NCERT Sols for all subjects and all classes.


CBSE NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13

CBSE NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13

English Medium Downloads
Hindi Medium Downloads



Page 178 Answers

CBSE NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 178 are given below to study online. For other questions visit to Page 180 or Page 187 or go for Hindi Medium Solutions. Go back to Class 9 Science main page or move to Top of page.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 178

Page 180 Answers





NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 180 are given below to study online. For other questions visit to Page 178 or Page 187 or Exercises or go for Hindi Medium Solutions. Go back to Class 9 Science main page or move to Top of page.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 180

Page 187 Answers

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 187 are given below to study online. For other questions visit to Page 178 or Page 180 or Exercises or go for Hindi Medium Solutions. Go back to Class 9 Science main page or move to Top of page.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 187




NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 187 in pdf form
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 187 in english medium free

पेज 200 के उत्तर




CBSE NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 200 are given below to study online. For other questions visit to पेज 203 के उत्तर or पेज 210 के उत्तर or  अभ्यास के प्रश्न उत्तर or go for English Medium Solutions. Go back to Class 9 Science main page or move to Top of page.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 200

पेज 203 के उत्तर




NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 203 are given below to study online. For other questions visit to  पेज 200 के उत्तर or पेज 210 के उत्तर or  अभ्यास के प्रश्न उत्तर or go for English Medium Solutions. Go back to Class 9 Science main page or move to Top of page.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 203

पेज 210 के उत्तर





NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 210 are given below to study online. For other questions visit to  पेज 200 के उत्तर or पेज 203 के उत्तर or  अभ्यास के प्रश्न उत्तर or go for English Medium Solutions. Go back to Class 9 Science main page or move to Top of page.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 210




NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill Intext questions page 210 in hindi

अभ्यास के प्रश्न उत्तर




NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill अभ्यास के प्रश्न उत्तर are given below to study online. For other questions visit to  पेज 200 के उत्तर or पेज 203 के उत्तर or पेज 210 के उत्तर or go for English Medium Solutions. Go back to Class 9 Science main page or move to Top of page.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill अभ्यास के प्रश्न उत्तर NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill अभ्यास के प्रश्न उत्तर guide free

Visit to Class 9 Science main page or move to Top of page



Class 9 Science – Biology – Why do we fall Ill

Important Questions with Answers – Class 9 Biology

Question 1:
(a) State any two conditions essential for good health.
(b) State any two conditions essential for disease free.
(c) Are the answers to the above question necessarily the same or different? Why?
Answer 1:
(a) For Good Health:
(i) All organs should function properly.
(ii) The person should have proper physical and social environment.
(b) For Disease free:
(i) Proper nutrition or balanced diet is essential.
(ii) Proper habits of keeping body and environment clean.
(c)The answers to both the questions are same because we can remain healthy only when we are disease free, our physical and social environment is healthy. Our all body organs function properly.

Question 2:
What is an antibiotic? Give one an example.
Answer 2:
The drugs which are obtained from micro-organism and used to kill or suppress the multiplication of micro-organism are called antibiotics, e.g. tetracycline, penicillin, chloramphenicol, streptomycin, etc.

Question 3:
Explain giving reasons
(a) Balanced diet is necessary for maintaining healthy body.
(b) Health of an organism depends upon the surrounding environment conditions.
(c) Our surrounding area should be free of stagnant water.
(d) Social harmony and good economic conditions are necessary for good health.
Answer 3:
(a) It will provides nutrition to all parts of the body which is essential for their proper functioning, e.g. lack of vitamin A leads to night blindness, vitamin C deficiency leads to scurvy, vitamin D deficiency leads to rickets.
(b) If surrounding are not clean chances of infections are high, House fly spreads many diseases.
(c) On stagnant water mosquito breads which spreads malaria.
(d) Good economic condition help to get proper and regular meal. Social harmony leads to peace and happiness. Social disharmony leads to stress, hypertension and depression.

Question 4:
Why are overcrowded and poorly ventilated areas are a major factor in spread of air borne diseases?
Answer 4:
When an infected person sneeze or cough, little droplets are thrown in air which enter body of a healthy person who gets infection. Poorly ventilated areas do not get fresh air and lack of oxygen may cause breathing problems.

More Questions for Exams

Question 1:
Why is it difficult to make anti viral drugs than antibacterial drug?
Answer 1:
It is because virus use host machinery and do not have their biological processes.

Question 2:
A baby is not able to tell her/his caretaker that she/he is sick. What would help us to find out
(a) that the baby is sick? (b) what is the sickness?
Answer 2:
(a) The baby keeps on crying even if he is fed. His body temperature rises up, eyes start watering, vomits, has loose motions.
(b) He should be taken to a child specialist. He will conduct some tests and for symptoms he would find the cause and treatment of the sickness.

Question 3:
Why is AIDS consider to be a Syndrome and not a disease?
Answer 3:
Syndrome is a group of symptoms, or signs, physical and biological which have common causes. It reduces immunity of the body to fight against infections. HIV that causes AIDS damages T4 helper cells. As a result, small cold leads to pneumonia.

Question 4:
Write the symptoms when the following organs are targeted by microbes:
(a) Lungs (b) Liver (c) Brain
Answer 4:
(a) It leads to cough and breathing.
(b) Fever, vomiting, loss of appetite, yellow urine, yellow skin.
(c) Headache, vomiting and unconsciousness.