NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where Does It Come From? in English Medium and भोजन: यह कहाँ से आता है? in Hindi Medium based on latest NCERT Books.


NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1

6 Science Chapter 1: Food: Where Does It Come From?




6 Science Chapter 1 Exercises Question Answers

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where Does It Come From? in English Medium is given below. Visit to Hindi Medium or Class 6 Science main page.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where Does It Come From?




NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1 in English Medium

6 विज्ञान अध्याय 1 अभ्यास के प्रश्न उत्तर

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1 भोजन: यह कहाँ से आता है? in Hindi Medium is given below. Visit to English Medium answers or Class 6 Science main page.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1 in Hindi Medium



6 Science chapter 1 answers

Visit to English Medium or Hindi Medium or Class 6 Science main page.

Important Question Answers
  1. Given below are names of some animals:
    (i) Goat                  (ii) Human beings              (iii) Cockroach           (iv) Eagle
    Which of the above animals form a pair of omnivores?
    (a) (i) and (ii)     (b) (ii) and (iii)                    (c) (iii) and (iv)          (d) (ii) and (iv)
    Answer: (b) (ii) and (iii)
  2. Below are names of some animals:
    (i) Cow                   (ii) Sheep                             (iii) Horse                      (iv) Ox
    Which of the above are sources of milk for human beings?
    (a) (i) and (iii)    (b) (i) and (ii)                   (c) (ii) and (iii)             (d) (iii) and (iv)
    Answer: (b) (i) and (ii)
  3. Read each set of terms and identify the odd set
    (a) Cow, milk, butter
    (b) Hen, meat, egg
    (c) Goat, milk, meat
    (d) Plant, vegetable, butter milk
    Answer: (d) Plant, vegetable, butter milk



  1. Why do boiled seeds fail to sprout?
    Answer 8: Boiling kills the seeds.
  2. Where do bees store honey?
    Answer: In beehives.
  3. Name two ingredients in our food that are not obtained from plants or animals. Mention one source for each ingredient.
    Answer: (i) Salt from sea water/rocks. (ii) Water from river/well/tap/pond/tubewell/rain
  4. Why should we avoid wastage of food?
    Answer: a- Flower: b- Bud: c- Leaf: d-Stem
  5. Why do organisms need food? Write two reasons.
    Answer: Enough food is not available for all of us/Food is very costly and poor people cannot afford to buy/Any other reason.