NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 5

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts or अध्याय 5 अम्ल, क्षारक और लवण in हिंदी मीडियम free to download all solutions in PDF or View online, Solutions are in Video following the latest CBSE Books.

Offline Apps for the new session 2020 – 2021 are given to free download. Share Your View with your friends via Discussion Forum. Download Class 7 Offline Apps for offline use free of cost.




NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 5

Class:7
Subject:Science – विज्ञान
Chapter 5:Acids, Bases and Salts

Class 7 Science Chapter 5 Answers




Important Questions for Practice

1. ‘Litmus’, a natural dye is an extract of which of the following?
(a) China rose (Gudhal)
(b) Beetroot
(c) Lichen
(d) Blue berries (Jamun)
2. The correct way of making a solution of acid in water is to
(a) add water to acid.
(b) add acid to water.
(c) mix acid and water simultaneously.
(d) add water to acid in a shallow container.
3. Neutralisation reaction is a
(a) physical and reversible change.
(b) physical change that cannot be reversed.
(c) chemical and reversible change.
(d) chemical change that cannot be reversed.
4. Products of a neutralisation reaction are always
(a) an acid and a base.
(b) an acid and a salt.
(c) a salt and water.
(d) a salt and a base.
5. A solution changes the colour of turmeric indicator from yellow to red. The solution is
(a) basic
(b) acidic
(c) neutral
(d) either neutral or acidic
6. Turmeric is a natural indicator. On adding its paste to acid and base separately, which colours would be observed
(a) Yellow in both acid and base.
(b) Yellow in acid and red in base.
(c) Pink in acid and yellow in base.
(d) Red in acid and blue in base.
7. Which of the following set of substances contain acids?
(a) Grapes, lime water
(b) Vinegar, soap
(c) Curd, milk of magnesia
(d) Curd, vinegar
8. Phenolphthalein is a synthetic indicator and its colours in acidic and basic solutions, respectively are
(a) red and blue.
(b) blue and red.
(c) pink and colourless.
(d) colourless and pink
9. On adding phenolphthalein indicator to a colourless solution, no change is observed. What is the nature of this solution?
(a) Basic
(b) Either acidic or basic
(c) Either acidic or neutral
(d) Either basic or neutral
10. When the soil is too basic, plants do not grow well in it. To improve its quality what must be added to the soil?
(a) Organic matter
(b) Quick lime
(c) Slaked lime
(d) Calamine solution




Answers of Important Questions (MCQ)

1 (c)
2 (b)
3 (d)
4 (c)
5 (a)
6 (b)
7 (d)
8 (d)
9 (c)
10 (a).



Important NCERT Questions Class 7 Science Chapter 5

Ammonia is found in many household products, such as window cleaners. It turns red litmus blue. What is its nature?
Bases turn red litmus blue, so nature of ammonia is basic.
उस स्रोत का नाम बताइए, जिससे लिटमस विलयन को प्राप्त किया जाता है। इस विलयन का क्या उपयोग है?
लिटमस को लाइकेन से निकाला जाता है। आसुत जल में इसका मॉव (नीलशोण) होता है। जब एक अम्लीय विलयन में मिलाया जाता है, तो यह लाल हो जाता है। जब एक क्षारीय विलयन में मिलाया जाता है, तो यह नीला हो जाता है। इसका उपयोग विलयनों के अम्लीय या क्षारीय प्रकृति का परीक्षण करने के लिए किया जाता है।
Is the distilled water acidic/basic/neutral? How would you verify it?
Distilled water is neutral by nature. We can verify it by litmus test. Water does not change the colour of either red or blue litmus.
Describe the process of neutralisation with the help of an example.
When an acid solution and a base solution are mixed in suitable amounts, both the acidic nature of the acid and the basic nature of the base are destroyed. The resulting solution is neither acidic nor basic, it become neutral. This process is known as neutralisation reaction.
Fill one fourth of a test tube with dilute hydrochloric acid and add few drop of litmus solution. Now the colour of the solutions become red. Now add to this acidic solution drops of sodium hydroxide solution gradually one by one with a dropper. Stir the tube gently. Continue adding the sodium hydroxide solution drop by drop while stirring till the colour just become green. Now the effect of hydrochloric acid is neutralized by the base sodium hydroxide.
दोरजी के रेस्टोरेन्ट में शीतल (मृदु) पेय की कुछ बोतलें हैं। लेकिन दुर्भाग्य से वे चिन्हित नहीं हैं। उसे ग्राहकों की माँग के अनुसार पेय परोसने हैं। एक ग्राहक अम्लीय पेय चाहता है, दूसरा क्षारीय और तीसरा उदासीन पेय चाहता है। दोरजी यह कैसे तय करगा, कि कौन-सी बोतल किस ग्राहक को देनी है।
दोरजी इन पेय पर लिटमस परिक्षण का उपयोग कर सकते हैं। बस लिटमस पत्र पर पेय की कुछ बूंदें डालें और निम्नलिखित के अनुसार निर्णय लें:
यदि यह नीला हो जाता है, तो पेय क्षारीय है।
यदि यह लाल हो जाता है, तो पेय अम्लीय है।
यदि यह हरा हो जाता है, तो पेय उदासीन है।
जब आप अतिअम्लता से पीड़ित होते हैं, तो प्रतिअम्ल की गोली लेते हैं। समझाइए, ऐसा क्यों होता है?
हाइड्रोक्लोरिक अम्ल की अधिकता के कारण, हम अतिअम्लता से पीड़ित होते हैं। एक प्रतिअम्ल की गोली में दूधिया मैग्नीशियम (मैग्नीशियम हाइड्रॉक्साइड) जैसा एक क्षार होता है। यह अम्ल की अधिकता के प्रभाव को कम करता है और आराम दिलाता है।
Explain why Calamine solution is applied on the skin when an ant bites?
The sting of an ant contains formic acid which causes irritation on the skin. Calamine solution contains, zinc carbonate which is a base. Calamine solution neutralizes the acid effect of the ant bite when applied on the skin.
आपको तीन द्रव दीए गए हैं, जिनमें से एक हाइड्रोक्लोरिक अम्ल है, दूसरा सोडियम हाइडॉक्साइड और तीसरा शक्कर का विलयन है। आप हल्दी को सूचक के रूप में उपयोग करके उनकी पहचान कैसे करेंगे?
हल्दी का रंग पीला होता है। जब इसमें क्षार मिलाया जाता है, तो विलयन गुलाबी रंग में बदल जाता है। जब इसमें अम्लीय या उदासीन विलयन डाला जाता है, इसका रंग नहीं बदलता है। हम क्षार, अम्ल या उदासीन की पहचान करने के लिए निम्न चरणों का पालन करेंगे।
प्रत्येक घोल से कुछ बूंदें लें और हल्दी के घोल से इसका परीक्षण करें। अगर घोल गुलाबी रंग में बदल जाता है तो वह घोल क्षार यानी सोडियम हाइड्रॉक्साइड है। क्षार के रूप में उस को चिह्नित करें।
एक परखनली में कुछ क्षार घोल ले और दूसरे घोल में डालें। जांचें कि क्या परखनली गर्म हो गई है और फिर उसमें हल्दी घोल डालें। यदि रंग नहीं बदलता है, तो इसका मतलब है कि मिलाया गया विलयन अम्लीय (हाइड्रोक्लोरिक अम्ल) है।
यदि उपरोक्त घोल की परखनली गर्म नहीं होती है और हल्दी डालने पर यह गुलाबी रंग नहीं दिखाती है, तो दूसरा घोल उदासीन (शक्कर का विलयन) है।
नीले लिटमस पत्र को एक विलयन में डुबोया गया। यह नीला ही रहता है। विलयन की प्रकृति क्या है? समझाइए।
यदि किसी विलयन में नीला लिटमस डूबने पर नीला ही रहता है, तो इसका मतलब है कि विलयन या तो क्षार है या उदासीन है।

CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts
CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 5 in PDF form
Class 7 Science chapter 5 sols
7 Science अध्याय 5: अम्ल, क्षारक और लवण
7th Science Chapter 5 Answers
Class VII Science Solutions Chapter 5
Class 7 Sci. Ch. 5 Solutions