NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Polynomials or बहुपद in Hindi Medium and English Medium study online or download in PDF updated for session 2020-21 based on latest NCERT Books.

All the content on Tiwari Academy is free to use. No login or registration is required to access any content. Class 10 Maths Solutions for CBSE Board, Gujrat board, Uttarakhand Board, MP Board and UP Board are updated for students following the NCERT Books for the academic session 2020-21 onward. Download (Exercise 2.4) in PDF or use online without downloading.




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4

Class:10
Subject:Maths – गणित
Chapter 2:Exercise 2.4

10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Solutions

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Polynomials in English and Hindi Medium for online use as well as offline in PDF form free download for 2020-21. If you want to download, the link is given on this page. Move to Class 10 Maths Chapter 2 main page to download all the exercises in PDF.




Important Questions on Polynomials

1. Sum and product of two zeroes of x^4 – 4x³ – 8x² + 36x – 9 are 0 and – 9 respectively. Find the sum and product of its other two zeroes. [Answer: 4, 1]
2. Obtain zeroes of 4√3x²+5x – 2√3 and verify relation between its zeroes and coefficients. [Answer: -2/√3, √3/4]
3. What must be subtracted from 8x^4 + 14x³ – 2x² + 7x – 8 so that the resulting polynomial is exactly divisible by 4x² + 3x – 2? [Answer: 14x – 10]
4. Find all zeroes of the polynomial 2x³ + x² – 6x – 3 if two of its zeroes are 3 and – 3. [Answer: √3, -√3, – 1/2]
5. If √2 is a zero of (6x³ + √2x² –10x – 4√2), find its other zeroes. [Answer: -√2/2, -2√2/3]




Questions for Practice

1. On dividing the polynomial x³ – 5x² + 6x – 4 by a polynomial g(x), quotient and remainder are (x –3) and (– 3x + 5) respectively. Find g(x). [Answer: x² – 2x + 3]
2. What must be added to 4x^4 + 2x³ – 2x² + x – 1 so that the resulting polynomial is divisible by x² – 2x – 3? [Answer: 61x – 65]
3. If sum and product of two zeroes of the polynomial x³ + x² – 3x – 3 are 0 and 3 respectively, find all zeroes of the polynomial. [Answer: √3, -√3, -1]
4. If -1/2 is a zero of the polynomial 2x³ + x² – 6x – 3, find the sum and product of its other two zeroes. [Answer: 0, 3]
5. If α and β are zeroes of y² + 5y + m, find the value of m such that (α + β)² –αβ = 24. [Answer: 1]



Questions from Board Papers

1. Obtain all zeroes of the polynomial 2x^4 – 2x³ – 7x² + 3x + 6 if two factors of this polynomial are (x ± √3/2). [Answer: 2, -1, ±√3/2]
2. One zero of x³ – 12x² + 47x – 60 is 3 and the remaining two zeroes are the number of trees planted by two students. Find the total number of trees planted by both students. [Answer: 9]



Download NCERT Books and Offline Apps based on new CBSE Syllabus. Ask your doubts and share your knowledge with your friends and other users through Discussion Forum 2020-21.

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 Polynomials
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 in English
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.4 for UP Board
Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions in English
Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions for UP Board High School
Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions in Hindi Medium
Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions in Hindi for UP Board
Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 solutions Hindi me
Class 10 Maths chapter 2 exercise 2.4 all question-answers in Hindi