# NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1 Integers Exercise 1.1, Exercise 1.2, Exercise 1.3 and Exercise 1.4 in English Medium and Prashnavali 1.1, Prashnavali 1.2, Prashnavali 1.3 and Prashnavali 1.4 in Hindi Medium free to download in PDF format for academic session 2020-2021. CBSE NCERT Sols are given in simplified format. Videos related to each exercises are also given for better understanding. You can use NCERT solutions 2020-2021 online or download in PDF file format without any login or password. Class 7 Maths solutions apps for online as well as offline use are also given free to download.

In videos, all the questions are described using proper properties of integers. The language of description is kept easy so that everyone can understand easily. For any inconvenience, contact us for help.Page Contents

## NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1

Class: 7 | Maths (English and Hindi Medium) |

Chapter 1: | Integers |

### 7 Maths Chapter 1 Integers Solutions

NCERT Books for class 7 and CBSE Solutions 2020-21 for other subjects are also available for free download. We have prepared the Solutions in the simplified format so that students can understand easily. 7 Maths Chapter 1 solutions are given below in Hindi and English Medium.

### 7 Maths Chapter 1 All Exercises in English Medium

### 7 Maths Chapter 1 All Exercises in Hindi Medium

#### Class 7 Maths Chapter 1 Solution in Video

#### About NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 1

In 7 Maths Chapter 1 Integers, we will explore all the operations based on integer properties. Properties of integers on the operations like addition, subtraction, multiplication and division. We have to learn about all the properties like closure, commutative, associative, etc. Integers are Closure under Addition but not under subtraction.

##### Class 7 Maths Chapter 1 Important Questions for Practice

- When we divide a positive integer by a negative integer, we first divide them as whole numbers and then put a minus sign (–) before the quotient. That is, we get a negative integer.
- The product of three integers does not depend upon the grouping of integers and this is called the associative property for multiplication of integers.
- When we divide a negative integer by a positive integer, we divide them as whole numbers and then put a minus sign (–) before the quotient. We, thus, get a negative integer.
- Addition is associative for integers, i.e., (a + b) + c = a + (b + c) for all integers a, b and c.
- Integer 0 is the identity under addition. That is, a + 0 = 0 + a = a for every integer a.

###### Help and Support

We have prepared Hindi Medium NCERT Solutions for class 7 Maths on the demand of students. Now it is online on website to view online as well as for download. Time to time we modify our website on the basis of student’s suggestions. That is why Class 7 Maths App in English or Kaksha 7 Ganit App in Hindi Medium are developed for offline use.

### Important Questions on Class 7 Maths Chapter 1

On Tuesday, temperature dropped = 2 oC

Temperature on Tuesday = –5 oC – 2 oC = –7 oC

On Wednesday, temperature rose up = 4oC

Temperature on Wednesday = –7 oC + 4 oC = –3 oC

Thus, temperature on Tuesday and Wednesday was –7 oC and –3 oC respectively.

Floating a submarine below the sea level = 1200 m

The vertical distance between the plane and the submarine = 5000 + 1200 = 6200 m

Thus, the vertical distance between the plane and the submarine is 6200 m.

Balance = 2,000 – 1,642 = ₹358

Thus, the balance in Mohan’s account after withdrawal is ₹ 358.

इसलिए, 12 सही उत्तरों के लिए दिए गए अंक = 3 x 12 = 36

राधिका ने 20 अंक प्राप्त किए।

इसलिए, राधिका द्वारा किए गए गलत उत्तरों के अंक = 20 – 36 = –16

यहाँ, एक गलत उत्तर के लिए दिए गए अंक = –2

इसलिए, गलत उत्तरों की संख्या = -16/(-2) = 8

अतः, राधिका ने 8 प्रश्नों का गलत उत्तर दिया है।

Decreasing the temperature every hour = 5 oC

Room temperature after 10 hours

= 40 oC + 10 x (–5 oC )

= 40 oC – 50 oC

= – 10 oC

Thus, the room temperature after 10 hours is – 10 oC after the process begins.

And Loss of 1 bag of grey cement = ₹ 5

Profit on selling 3000 bags of white cement = 3000 x ₹ 8 = ₹ 24,000

Loss of selling 5000 bags of grey cement = 5000 x ₹ 5 = ₹ 25,000

Since Profit < Loss Therefore, his total loss on selling the grey cement bags = Loss – Profit = ₹ 25,000 – ₹ 24,000 = ₹ 1,000 Thus, he has lost of `₹1,000 on selling the grey cement bags.