NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 pair of linear equations in two variables in Hindi Medium and English Medium in PDF download or View in Video Format or study online for session 2020-21.

NCERT Solutions Apps 2020-21 and PDF Solutions are updated as per student’s convenience for CBSE Curriculum 2020-21 for Gujrat Board, MP Board, UP board / Uttarakhand Board / CBSE board based NCERT Books. Download here (Exercise 3.4) in PDF form. For any further suggestions you are most welcome.




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4

Class:10
Subject:Maths – गणित
Chapter 3:Exercise 3.4

10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 Solutions

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 in English & Hindi medium online to use or download in PDF form free for academic session 2020-21. Download all Exercises of Class 10 Maths Chapter 3 Solutions main page. Download Offline Apps 2020-21 based on latest NCERT Books 2020-2021.



Important Questions on Linear Equations

1. Two numbers are in the ration of 5:6. If 8 is subtracted from each of the numbers, they become in the ratio of 4:5. Find the numbers. [Answer: 40, 48]
2. Given the linear equation 2x + 3y – 12 = 0, write another linear equation in these variables, such that. geometrical representation of the pair so formed is (i) Parallel Lines (ii) Coincident Lines. [Answer: (i). 4x+6y+10=0, (ii). 4x+6y-24=0]
3. The ratio between girls and boys in a class of 40 students is 2:3. Five new students joined the class. How many of them must be boys so that the ratio between girls and boys becomes 4:5? [Answer: 1]
4. The difference of two number is 66. If one number is four times the other, find the numbers. [Answer: 88, 22]
5. A sum of money was distributed equally among a certain number of children. If there were 10 children more, each would get a rupee less. But if there were 15 children less, each would get of ₹3 more. Find the sum of money distributed and also the number of children. [Answer: ₹200, 40]




Important Questions with answers

1. For what value of k, the following system of equations will be inconsistent: kx + 3y = k – 3; 12x + ky = k. [Answer: k=-6]
2. Solve graphically the pair of linear equations 5x – y = 5 and 3x – 2y = – 4 Also find the co-ordinates of the points where these lines intersect y-axis. [Answer: (2, 5), (0, -5) and (0, 2)]
3. A number consists of two digits. When it is divided by the sum of the digits, the quotient is 6 with no remainder. When the number is diminished by 9, the digits are reversed. Find the number. [Answer: 54]
4. For what values of a and b the following pair of linear equations have infinite number of solutions?
2x + 3y = 7; a(x + y) – b(x – y) = 3a + b – 2. [Answer: a=5, b=1]
5. The sum of a two digit number and the number obtained by interchanging the digits is 132. If the two digits differ by 2, find the number. [Answer: 75 or 57]



NCERT Books and Offline Apps 2020-21 based on new CBSE Syllabus are given to free download. Ask your doubts related to NIOS or CBSE Board and share your knowledge with your friends and other users through Discussion Forum.

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 in English medium
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 in English
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 in English medium PDF
Class 10 maths solutions chapter 3 exercise 3.4 in PDF
class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 in Hindi Medium for UP Board
class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 in Hindi Medium
class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 in Hindi PDF
class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 word problems in Hindi PDF
class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.4 Hindi me