NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7 optional exercise pair of linear equations in two variables in Hindi Medium and English Medium or View in Video Format free updated for 2020-2021.

All chapters of Class 10 Maths solutions and Offline apps 2020-21 are prepared by experts accordance with new CBSE Syllabus 2020-21 for UP Board / Uttarakhand Board / CBSE Board NCERT Books. Download (Exercise 3.7) in PDF form.




NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7

Class:10
Subject:Maths – गणित
Chapter 3:Exercise 3.7

10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7 Solutions

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7 in English and Hindi medium for MP Board, up board / CBSE board / Gujrat and Uttarakhand board to use online or download in PDF form free. Download solutions of all exercises of Class 10 Maths Chapter 3 from its main page. Download Offline Apps 2020-21 based on latest NCERT Books 2020-2021.



Important Questions with Answers

1. A man covers a distance of 15 km in 3 hours partly by walking and partly by running. If he walks at 3 km/h and runs at 9 km/h, find the distance he covers by running. [Answer: 9 km]
2. A and B are two points 150 km apart on a highway. Two cars start with different speeds from A and B at same time. If they move in same direction, they meet in 15 hours. If they move in opposite direction, they meet in one hour. Find their speeds. [Answer: 80 km/h, 70 km/h]
3. A man invested ₹3500, part of it in a yearly interest rate of 4% and the rest at 5%. He receives a total annual interest of ₹153. How much did he invest at each rate? [Answer: ₹2200 at 4% and ₹1300 at 5%]
4. A boat Covers 32 km upstream and 36 km downstream, in 7 hours. Also it Covers 40 km upstream and 48 km downstream in 9 hours. Find the speed. Of boat in still water and that of the stream. [Answer: 10 km/h, 2 km/h]
5. The sum of the numerator and denominator of a fraction is 4 more than twice the numerator. If the numerator and denominator are increased by 3, they are in the ratio 2:3. Determine the fraction. [Answer: 5/9]




Important Questions from Board Papers

1. Raju used 2 plastic bags and 1 paper bag in a day which cost him ₹ 35. While Ramesh used 3 plastic bags and 4 paper bags per day, which cost him ₹ 65. Find the cost of each bag. [Answer: 15, 5]
2. 8 Women and 12 men can complete a work in 10 days while 6 women and 8 men can complete the same work in 14 days. Find the time taken by one woman alone and that one man alone to finish the work. [Answer: 1 woman in 140 days, 1 man in 280 days]
3. The ratio of incomes of two persons A and B is 3:4 and the ratio of their expenditures is 5:7. If their savings are ₹ 15,000 annually find their annual incomes. [Answer: ₹90000, ₹120000]



Ask your doubts related to NIOS or CBSE Board and share your knowledge with your friends and other users through Discussion Forum. Get the NCERT Books and Offline Apps 2020-21 based on new CBSE Syllabus for new academic session 2020-2021.

NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7 in English
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7 in English PDF
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 optional Exercise 3.7 in English
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 optional Exercise 3.7 in English in pdf
class 10 maths chapter 3 exercise 3.7 optional
class 10 maths chapter 3 exercise 3.7 optional solutions in pdf
class 10 maths chapter 3 exercise 3.7 solutions in eng
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7 in Hindi
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.7 in Hindi medium pdf
NCERT Solutions for class 10 Maths Chapter 3 aichchik Exercise 3.7 in Hindi
Class 10 maths chapter 3 optional exercise 3.7 solutions
Class 10 maths chapter 3 optional exercise 3.7 solutions in pdf
Class 10 maths chapter 3 aikchhik prashnavali 3.7 solutions
Class 10 maths chapter 3 optional exercise 3.7 solutions all question answers