# NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 12

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Exercise 12.1, Exercise 12.2 and Exercise 12.3 in English Medium as well as Hindi Medium updated for new academic session 2021-2022 for new session.

Solutions of Prashnavali 12.1, Prashnavali 12.2 and Prashnavali 12.3 in Hindi Medium PDF format to free download. Videos related to each exercises are also given. NCERT Books for the new session 2021-22 and NCERT Solutions based on these books. Download Online as well as Off-line Apps for Class 6 free to use it without internet. These apps are based on latest CBSE Syllabus 2021-2022.## NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 12

### Class 6 Maths Chapter 12 all Exercises Solution

Class: 6 | Mathematics |

Chapter 12: | Ratio and Proportion |

### Download Class 6 Maths Chapter 12 Solutions in PDF

Download NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion in PDF format. You can use it online also without downloading. All the solutions are updated for new session 2021-22 based on updated NCERT Books 2021-22. Feel free to contact us for any assistance in education.

### Class 6 Maths Chapter 12 Solutions in English Medium

### Class 6 Maths Chapter 12 Solutions in Hindi Medium

#### Class 6 Maths Exercise 12.1 & 12.2 Solutions in Video

#### Class 6 Maths Exercise 12.3 Solutions in Video

#### About Class 6 Maths Chapter 12

In 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion, we will study about various types of ratios and their conversions into percentages, fractions or decimals. We compared the two quantities in terms of ‘how many times’. This comparison is known as the Ratio. We denote ratio using symbol ‘:’. Two quantities can be compared only if they are in the same unit. If they are not same convert them into same units. For example in the following questions the quantities are in the same units.

Cost of a toffee is ₹0.50 and cost of a chocolate is ₹10. Find the ratio of the cost of a toffee to the cost of a chocolate.

Mayank takes 15 minutes to reach school from his house and Shikhar takes one hour to reach school from his house. Find the ratio of the time taken by Mayank to the time taken by Shikhar.

In a school, there were 73 holidays in one year. What is the ratio of the number of holidays to the number of days in one year?

Note: We can get equivalent ratios by multiplying or dividing the numerator and denominator by the same number.

##### Be Connected with us

All the solutions in English & Hindi medium are now in available for the session 2021-22. You can download or use it online, its upon you. No login – password is required for the access. We are here to help you in all the way. Always feel free to contact us.

### Important Questions on Class 6 Maths Chapter 12

##### There are 20 girls and 15 boys in a class. What is the ratio of number of girls to the number of boys?

The ratio of girls to that of boys = 20/15 = 4/3 = 4:3

##### 30 students in a class, like football, 12 like cricket and remaining like tennis. Find the ratio of number of students liking football to number of students liking tennis.

Total number of students = 30

Number of students like football = 6

Number of students like cricket = 12

Thus number of students like tennis = 30 – 6 – 12 = 12

The ratio of students like football that of tennis = 5/12 = 1 : 2

##### If it has rained 276 mm in the last 3 days, how many cm of rain will fall in one full week (7 days)? Assume that the rain continues to fall at the same rate.

Rain in 3 days = 276 mm

Rain in 1 day = 276/3 = 92 mm

Rain in 7 days = 92 x 7 = 644 mm

Thus, the rain in 7 days is 644 mm.

##### Cost of 5 kg of wheat is ₹91.50. What will be the cost of 8 kg of wheat?

Cost of 5 kg of wheat = ₹91.50

Cost of 1 kg of wheat = 91.50/5 = ₹18.30

Cost of 8 kg of wheat = ₹18.30 x 8 = ₹146.40