NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water in English Medium or अध्याय 14 जल in हिंदी मीडियम free to download in PDF form for the session 2020-21 updated on the basis of new NCERT Books for current session.

You can view the solutions with key words in Video Format also on the basis of latest CBSE Curriculum 2020-2021 and new released NCERT Books for 2020-21. Download free Offline Apps and Solutions for offline use without internet. Join us through Discussion Forum to ask or reply questions.




NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14

Class:6
Subject:Science – विज्ञान
Chapter 14:Water

Class 6 Science Chapter 14 Answers



Important Questions & MCQ for Practice

1. Wells are fed by
(a) pond water. (b) lake water. (c) rain water. (d) ground water.
2. Which of the following activity does not involve use of water?
(a) Washing clothes (b) Bathing (c) Cleaning utensils (d) Drying wet clothes
3. In which of the following case evaporation of water will be slowest?
(a) A tray of water kept in sunlight.
(b) A kettle of water kept on a burner.
(c) A glass of water kept in a room.
(d) A bucket of water kept on rooftop.
4. In which of the following activities will you use minimum amount of water?
(a) Bathing (b) Brushing teeth (c) Washing clothes (d) Mopping a room
5. Floods cause extensive damage to
(a) crops. (b) property and human life. (c) domestic animals. (d) all of the above.
6. Transpiration is a process in which plants
(a) receive water from soil. (b) absorb water vapour from air.
(c) prepare food from water. (d) release water vapour.
7. The quantity of water required to produce one page of your book is
(a) one bucket (b) ten buckets (c) two glasses (d) few drops
8. Clouds are
(a) tiny drops of water floating in air.
(b) mixture of dust and water vapour.
(c) particles of water vapour.
(d) rain drops in air.
9. Water in our tap comes from a
(a) river (b) lake (c) well (d) river, lake or well
10. “Catch water where it falls” is the basic idea behind
(a) recycling of water.
(b) making dams to store water.
(c) rain water harvesting.
(d) condensation of water vapour.




Answers of MCQ Questions

1 (d),
2 (d),
3 (c),
4 (b),
5 (d),
6 (d),
7 (c),
8 (a),
9 (d),
10 (c).
All answers are done properly based on new CBSE Syllabus and following the latest NCERT Books. Join the discussion forum to ask your doubts.



Important Questions on Class 6 Science Chapter 14

Suppose you want to dry your school uniform quickly. Would spreading it near an anghiti or heater help? If yes, how?
The rate of evaporation increases with increase in temperature. So, near the anghiti or heater, the rate of evaporation will be higher and the uniform will dry up quickly.
एक जल की ठंडी बोतल रेफ्रिजरेटर से निकालिए और इसे मेज पर रखिए। कुछ समय पश्चात् आप इसके चारों ओर जल की छोटी-छोटी बूँदें देखेंगे। कारण बताओ?
यह हवा में मौजूद जलवाष्प के संघनन के कारण होता है।
हवा में पानी जलवाष्प के रूप उपस्थित होता है। जब यह ठंडे पानी की बोतल के संपर्क में आता है, तो यह संघनित हो जाता है और पानी की बूंदों में परिवर्तित हो जाता है।
चश्मों के लेंस साफ़ करने के लिए लोग उस पर फूँक मारते हैं तो लेंस भीग जाते हैं। लेंस क्यों भीग जाते हैं? समझाइए।
जब हम फूँक मारते हैं, तो नम हवा (ऊर्जा और कार्बन डाइऑक्साइड के साथ) बाहर निकलती है। ये नम हवा लेंस पर संघनित होकर उसे भिगो देती है।
What is water cycle?
The circulation of water between ocean and land is known as the water cycle.
What are the reasons for floods or droughts?
Excessive rains may cause floods while lack of it for long periods may cause droughts.
बदल कैसे बनते हैं?
पानी की सभी खुली सतहों से वाष्पीकरण होता है। जिससे, जल वाष्प, गर्म होने के कारण, लगातार हवा में ऊपर उठते रहते हैं। जैसे-जैसे ये जलवाष्प पृथ्वी की सतह से ऊँचाई की ओर बढते हैं, ठंडे होने लगते हैं। पर्याप्त ऊँचाई पर, हवा इतनी ठंडी हो जाती है कि उसमें मौजूद जलवाष्प पानी की छोटी-छोटी बूंदों में बदल जाते हैं। यही छोटी-छोटी बूंदें हैं, जो हवा में तैरती रहती हैं, बादलों के रूप में हमें दिखाई देती हैं।
सूखा कब पड़ता है?
यदि एक वर्ष या उससे अधिक समय तक किसी क्षेत्र में बारिश नहीं होती है। मिट्टी वाष्पीकरण और वाष्पोत्सर्जन द्वारा पानी खोती रहती है। धीरे-धीरे इस क्षेत्र की मिट्टी सूख जाती है। क्षेत्र के तालाबों और कुओं में पानी का स्तर नीचे चला जाता है और उनमें से कुछ सूख भी जाते हैं। भूजल भी दुर्लभ हो सकता है। यह स्थिति सूखे का कारण बन सकती है।

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water in English Medium
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water in PDF Download
6 Science अध्याय 14: जल
6 Science chapter 14 answers